De Omgevingsdienst sorteert hiermee al voor op de Omgevingswet, die in 2018 in overheidsland wordt ingevoerd. De vernieuwingen zijn essentieel om straks goed aan te sluiten bij het Digitale Stelsel Omgevingswet, om daarmee de voordelen van de wet optimaal te benutten.

Minister Schultz in een reactie op Rijksoverheid.nl: ‘In een periode van slechts anderhalf jaar heeft het Noordzeekanaalgebied haar volledige informatievoorziening gedigitaliseerd. Voor 8 gemeenten en 3 provincies wordt het hierdoor mogelijk om digitaal aanvragen te doen, dossiers in te zien en de stand van zaken van projecten te volgen. Hiermee sluiten zij straks perfect aan bij het digitale stelsel van de Omgevingswet. Zij zijn dan ook de terechte winnaar van de Eenvoudig Beter Trofee.’

De andere vijf genomineerden voor de trofee:

  1. Omgevingsplan Binckhorst van gemeente Den Haag
  2. Zorgvuldige veehouderij van provincie Noord-Brabant
  3. Leiding over Noord van Eneco
  4. Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Soesterberg-Noord van gemeente Soest
  5. Omgevingsvisie van de provincie Overijssel

Jaarlijks reikt minister Schultz de trofee uit aan het project dat nu al het meest in de geest van de Omgevingswet werkt. Elke gemeente of provincie die alvast z’n eigen ruimtelijke regels wil opfrissen, heeft daar de mogelijkheid toe. Het is de derde keer dat de minister de trofee uitreikt. In 2014 won Zaanstad met het ‘De Hemmes’-project en een jaar eerder won gemeente Apeldoorn met ‘kookboeken’ voor de leefomgeving.

Klik hier voor meer artikelen rondom de Omgevingswet