Het balanceringssysteem werd vorig jaar samen met techonologiebedrijf Spectral en nethbeer Liander ontworpen om alle bedrijven op Schiphol Trade Park toch van elektriciteit te kunnen voorzien, ondanks de congestieproblematiek. 

Het balanceringssysteem maakt onderdeel uit van een energiecoöperatie die elektriciteit verdeelt tussen bedrijven die wel en niet zijn aangesloten op het net. Aan de hand van een real time meetsysteem bepaalt de coöperatie wanneer de bedrijven met een aansluiting op het net hun elektriciteit kunnen delen met bedrijven zonder aansluiting.

Duurzame oplossing

‘Een groot deel van de tijd is er gewoon genoeg elektriciteit beschikbaar. Zonder dit balanceringssysteem hadden de bedrijven zonder aansluiting 24/7 per dag een gasgenerator moeten gebruiken’, legde projectmanager Arnoud van der Wijk eerder uit op Stadszaken.

‘In ervoor zorgen dat alle bedrijven met een aansluiting meedoen zat nog het meeste werk. Gelukkig waren er voor hen genoeg incentives om mee te doen: ze krijgen een kleine vergoeding en zijn er ook niet bij gebaat als Schiphol Trade Park blijft stilstaan. Daarnaast zien zij ook in dat dit de duurzaamste oplossing is.’

‘Een uniek concept, dat tot stand is gekomen door een daadkrachtige samenwerking. Schiphol Trade Park is dan ook de verdiende winnaar', concludeert jurylid en Noord-Hollandse gedeputeerde Ilse Zaal. 

Lees ook: SADC vindt oplossing voor overbelasting elektriciteitsnet op Schiphol Trade Park