Het klimaat verandert en steden moeten de openbare ruimte aanpassen om de hevigere regenbuien op te kunnen vangen. Het Waterplein Rotterdam Benthemplein is zo’n iconisch project dat de stad al veel publiciteit – en droge voeten – opleverde.

Daarnaast drijft sinds vorig jaar een dobberend bos in de Rijnhaven. Dat bos wordt binnenkort vergezeld door een drijvend park, het Recycled Park. Het idee is dat het park van 150 vierkante meter de plastic vervuiling in de Nieuwe Maas opvangt, vlak voordat het de Noordzee bereikt.

Dat is althans het voorstel dat WHIM architecture en de Recycled Island Foundation in samenwerking met de gemeente Rotterdam, Wageningen Universiteit (WUR), Better Future Factory en HEBO maritiemservice hebben gedaan. De verwachting is dat het Recycled Park tijdens de Wereldhavendagen, begin september dit jaar, wordt geopend.

Bekijk hier hier de video van Recycled Park

Floating farm

Dit is overigens niet het enige wapenfeit van de Rotterdammers. In de zomer van 2016 opent in de Merwehaven in Rotterdam de eerste drijvende boerderij ter wereld. The Floating Farm is een zelfvoorzienende en duurzame boerderij met ruimte voor 60 koeien.

De boerderij wordt ook opengesteld voor publiek. The Floating Farm is een pilot en speelt in op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten, terwijl de beperkt beschikbare ruimte op het land in tact blijft. De verschillende initiatieven moeten bijdragen aan de bewustwording van het veranderende klimaat en het belang van een goede waterkwaliteit voor de Rotterdamse samenleving.

Klik hier voor meer nieuws over groen in de stad

Beeld: WHIM architecture