Staatssecretaris Vivianne Heijnen start de werkzaamheden in Amsterdam. Foto: ProRail
Staatssecretaris Vivianne Heijnen start de werkzaamheden in Amsterdam. Foto: ProRail

Grote verbouwing Amsterdam Centraal Station van start

De mega-verbouwing van Amsterdam Centraal Station is maandag van start gegaan op de Dijksgracht. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zette een graafmachine in beweging en gaf daarmee de aftrap voor de werkzaamheden. Die maken in en rond de hoofdstad 30 procent meer reizigers en 50 procent meer goederenvervoer mogelijk. 

De werkzaamheden passen binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Daarmee wordt het mogelijk om iedere tien minuten een trein te laten rijden. Ook komen met het PHS meer hogesnelheidstreinen in zicht. De werkzaamheden daarvoor strekken zich uit over West- en Zuid-Nederland. 

In Amsterdam gaat het onder meer om een vrije kruising voor treinen op de Dijksgracht. Die wordt in 2028 in gebruik genomen. Ook worden vijf spoorbruggen vernieuwd. Verder komen er nieuwe spoorcorridors en worden rails en bovenleidingen vervangen. Er worden wissels verwijderd en de perrons op het station worden breder en langer. De Oosttunnel wordt breder en buiten het station komt een nieuwe fietsenstalling voor 8500 fietsen. 

Tijdens de verbouwing blijft het station open en blijven de treinen veelal rijden. De werkzaamheden in en rond Amsterdam Centraal zijn naar verwachting in 2030 afgerond.  

In de rest van Nederland worden voor het PHS wissels en seinen vervangen en krijgen onder meer stations in Utrecht, Den Bosch en Rotterdam langere perrons en meer (rol)trappen. In Delft is voor het PHS inmiddels een spoortunnel gebouwd en in Vught wordt gewerkt aan onder meer een nieuw station

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen