Het eindpunt van de ETPC is de APM Terminals Maasvlakte II, waar de konvooien verwelkomd worden door onder anderen minister Melanie Schultz van Haegen. Doel van de challenge is om het onderwerp platooning en de benodigde wetgeving hoog op de agenda van de Europese transportministers te krijgen.

Adaptive cruise control

De vrachtwagens zijn via wifi aan elkaar gekoppeld en kunnen elkaar daardoor automatisch volgen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van adaptive cruise control, waardoor de auto's de rijhandelingen van de voorste volgen. Hierdoor heeft in theorie alleen de eerste truck een chauffeur nodig.

Vrachtwagens van MAN, Daimler, Scania, Volvo, Iveco en DAF deden mee aan het initiatief en startten elk op hun eigen hoofdkantoor met 2 of 3 voertuigen. Na vandaag zullen de vrachtwagens ook de Intertraffic-beurs en de Innovation Expo aandoen. 

Vandaag arriveren ze in treintjes in Rotterdam: de zelfrijdende vrachtwagens die hebben meegedaan aan de European Truck Platooning Challenge (ETPC). Het is de eerste grensoverschrijdende platooningtest, die moet helpen het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

De route die de trucks afleggen