De aftrap voor de Mobiliteitsweek Utrecht in Amersfoort geeft inzicht hoe een autovrije Stadsring eruit kan zien. Door een deel ervan af te sluiten voor autoverkeer, krijgen fietsen, wandelen, buurtinitiatieven en alternatieve en duurzame vormen van deelvervoer de ruimte. Met het PITSTOP-evenement hoopt de gemeente Amersfoort te laten zien hoe de Stadsring ‘beter benut’ kan worden.  

PITSTOP start op zaterdag en wordt geopend door gedeputeerde Arne Schaddelee, De Amersfoortse wethouder Tyas Bijlholt en Johanna van der Werf, voorzitter van burgerinitiatief Van Ring naar Stad. De opening vindt plaats bij een pop-up mobiliteitshub. Zo'n hub is een centrale en compacte plek in een wijk of stad waar reizigers van het ene vervoer op de andere kunnen overstappen, zoals van de trein naar een deelfiets. 

 In de hub op de Stadsring kan deelvervoer worden getest en er staat ook een bus om je fiets te laten repareren. Ook wordt er een auto of waterstof getoond en kunnen bezoekers er hun fiets versieren. 

Tijdens PITSTOP onderzoeken de provincie Utrecht en het Amersfoortse onderzoeksbureau Indeate hoe een autovrije Stadsring het gebruik en de beleving van de ruimte beïnvloedt. Ook is het Snuffelfiets-project actief, waarbij 500 vrijwilligers zijn opgeroepen om te fietsen die de metsensoren die de buitentemperatuur en fijnstofconcentratie meten. Zij hopen meer inzicht te krijgen hoe schoon verschillende fietsroutes zijn door voor, tijdens en na de ‘pitstop’ te meten. 

Het idee voor PITSTOP sluit aan bij het idee achter burgerinitiatief Van Ring naar Park. Dat burgerinitiatief zet zich al jaren in voor een autovrije Stadsring in Amersfoort en wil de ring transformeren tot stadspark. ‘In de afgelopen decennia heeft de auto heel veel ruimte gekregen, zowel in de vorm van wegen als voor parkeren’, zegt voorzitter Van der Werff.  

‘Vaak ten koste van andere waarden, zoals natuur, landschap en milieu, maar ook van verbinding, beweging en vitaliteit’, vindt Van der Werff. ‘De auto lijkt niet uit ons leven weg te denken. Maar dat is niet zo. Er liggen keuzes aan ten grondslag.’ 

Tijdens de Mobiliteitsweek roept de provincie Utrecht inwoners op met de campagne Op de groene toer om van 16 t/m 22 september anders te reizen: duurzaam, groen en gezond.