‘Eindhoven kenmerkt zich door een vooruitstrevende blik op architectuur, stedenbouw en economie. Dit biedt mooie kansen voor groei en positieve verandering’, zegt Murphy over zijn aanstelling als supervisor. Hij zal in zijn functie inzetten op verdichting van de Lichtstad.  

Dat doet hij in het bijzonder voor het gebied KnoopXL, strekkend van het PSV-stadion in het westen tot aan de Dommel aan de oostkant, en de rest van de binnenstad. KnoopXL groeit de komende jaren uit van 200 tot naar schatting 15.000 mensen. 

Murphy zegt architecten en designers uit te dagen om Eindhoven een specifieke identiteit te geven door voort te bouwen op al bestaande kwaliteiten van de stad. ‘Als we het potentieel van de stad kunnen combineren met een specifiek Eindhovens karakter, dan denk ik dat er heel spannende jaren in het verschiet liggen.’ 

Als supervisor voor Amsterdam Sloterdijk, Amstel III en Schiphol brengt Murphy de nodige ervaring. Als voorwaarde voor zijn aanstelling in Eindhoven zal hij, noch zijn bureau, geen architectenopdrachten aannemen in zijn supervisiegebied. Dit was een hekelpunt voor zijn voorganger: de aanleiding voor het vertrek van Maas was een discussie over de ‘dubbele petten’ die hij droeg.  

Maas hield toezicht op bouwplannen voor de Eindhovense binnenstad, maar zijn bureau MVRDV nam gelijktijdig twee projecten aan in de binnenstad. Het ging om nieuwbouw op het Stadhuisplein en de herontwikkeling van winkelcentrum Heuvel. Dit was volgens afspraak, desalniettemin struikelde de Eindhovense gemeenteraad over de schijn van belangenverstrengeling. 

Maas stond bekend als supervisor met radicale ideeën over de inrichting en vergroening van de binnenstad, een hoogbouwvisie voor het centrum en het omstreden plan om de Catharinakerk ‘op de tillen’.  

Eindhoven kiest nu bewust voor één supervisor voor de hele binnenstad, ondanks ‘eigen identiteiten en fases van ontwikkeling’ van KnoopXL en de binnenstad. Eerder zei voormalig wethouder Yasin Torunoglu daarover dat het voor de hand zou liggen om twee supervisors aan te stellen. Huidig wethouder Monique Esselbrugge licht de nieuwe zienswijze toe: ‘De gebieden grenzen aan elkaar. Met al zijn ervaring is Murphy de geschikte persoon om ervoor te zorgen dat ze ook echt goed met elkaar verbonden worden.’ 

In Eindhoven is sinds vandaag ook de nieuwe burgemeester beëdigt. Eerder was al bekend dat voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze functie zou bekleden. Hij neemt het stokje over van John Jorritsma.