Advertentie
Foto: Pixabay

Stroomnet Noord-Brabant en Limburg weer ‘open’ voor grootverbruikers

In Noord-Brabant en Limburg is vanaf december weer ruimte op het stroomnet voor nieuwe bedrijven en een aantal wind- en zonneparken. Dat meldt landelijk netbeheerder TenneT. Tientallen bedrijven stonden vanaf juni op de wachtlijst voor aansluiting. Voor huishoudens waren er geen directe gevolgen. 

Netbeheerders TenneT en Enexis vroegen aangesloten bedrijven om hun stroomgebruik op piekmomenten terug te dringen, tegen een vergoeding. Het verzoek heeft ruimte op het stroomnet vrijgemaakt, zodat tientallen nieuwe bedrijven vanaf december kunnen worden aangesloten. In overleg met aangesloten bedrijven heeft TenneT 1.700 megawatt aan extra capaciteit gevonden. Dat is negen keer het stroomverbruik van een stad als Den Bosch. 

In juni luidde de netbeheerder de noodklop over het bereiken van de maximumcapaciteit op het stroomnet. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie noemde het ‘spijtig nieuws met grote gevolgen’. 

Miljardeninvestering 

Om de netcapaciteit op de langere termijn te vergroten, investeert TenneT de komende tien jaar ongeveer twee miljard euro in het stroomnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg. 

Onder andere de capaciteit van een ‘elektriciteitssnelweg’ tussen Geertruidenberg en Maasbracht wordt versterkt, om zo meer elektriciteit over de lijn te transporteren. Ook wordt er gewerkt aan een aantal hoogspanningsstations in onder meer Halsteren, Boxmeer en Tilburg. 

De noodzaak om het stroomnet aan de ene kant te ontlasten, maar ook te versterken, speelt door heel Nederland. Op korte termijn kunnen netbeheerders niet voldoen aan de toenemende elektriciteitsbehoefte. Deze is nodig voor de snelle toename van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzaming van de industrie

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen