Advertentie
Render van het Van Leeuwenhoekpark. Beeld: Baljon landschapsarchitecten
Render van het Van Leeuwenhoekpark. Beeld: Baljon landschapsarchitecten

Delft start met bouw park op spoortunnel

In Delft is gestart met de bouw van het Van Leeuwenhoekpark op het dak van een spoortunnel. Het park wordt gemiddeld 40 meter breed en 600 meter lang en beslaat een gebied van ongeveer 2,5 hectare. Klimaatonderzoekers van de TU Delft gebruiken het park als klimaatlab. Rondom het park komen gebouwen, onder meer voor wonen.

Het park komt op het dak van de spoortunnel te liggen. Daarvoor hebben de ontwerpers van BALJON landschapsarchitecten aanpassingen in het ontwerp moeten maken. Zo zijn er ventilatieopeningen verborgen in het park, onder meer door ze achter rozenstruiken aan te leggen. Onder het park is een wateropslagruimte aangelegd voor zo’n 60.000 liter water. Regenwater wordt tijdelijk vastgehouden en gebruikt voor het groen in het park. 

De landschapsarchitecten werkten bij het ontwerp samen met klimaatonderzoekers van TU Delft. Die keken met hulp van wind- en temperatuurmodellen van de TU  onder meer naar het voorkomen van hittestress. ‘Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we de waterfontein hebben vergroot en verplaatst’, zegt Marjolein van Esch, klimaatonderzoeker bij de TU Delft. 

De gemeente wil voorkomen dat het park, dat ligt tussen nieuwe hoge gebouwen, last krijgt van valwinden. Daarvoor worden bomen op strategische plekken geplaatst. ‘Die zetten de valwind om in een aangename bries’, zegt landschapsarchitect Marie-Laure Hoedemakers in een interview van de gemeente. De boomsoorten zijn zo gekozen dat de kronen samen zorgen voor voldoende hoogte en breedte om te wind te breken. De houten banken worden op windluwe plekken en in zon én schaduw geplaatst.  
 
De wetenschappers van de TU Delft blijven betrokken bij het park. Ze plaatsen achttien meetinstrumenten op en rondom het gebied, waarmee onder meer windsnelheden en luchttemperatuur gemeten. De klimaatonderzoekers willen zo inzicht krijgen in de effecten van een groen gebied in een overwegend ‘stenige’ stedelijke omgeving. 

Het park moet ‘typisch Delfts’ worden en krijgt rustplekken en plekken voor sport, met onder meer en basketbalcourt. Het wordt in fasen aangelegd. De aanleg van het gedeelte tussen The Student Hotel en gebouw Antoni is nu begonnen. Rondom het park wordt de komende jaren volop gebouwd. Daardoor is de aanleg pas in 2026 klaar. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen