In 2021 werden ruim 72.000 warmtepompen verkocht, ruim 10.000 meer dan voorgaand jaar. In die zin groeit het aantal warmtepompen in Nederland dus gestaag. Dat blijk uit de Gasmonitor 2022 die Natuur & Milieu samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat deed. 

Maar de groei zit bijna volledig in nieuwbouw. In bestaande woningvoorraad blijft de hr-ketel dominant. Daarvan werden er vorig jaar 431.000 verkocht, bijna zes keer zoveel als het aantal warmtepompen. Het gros van de groei komt door vervanging van cv-ketels. 

De cijfers baren Natuur & Milieu zorgen. Rob van Tilburg, directeur programma’s bij de milieuorganisatie: ‘Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen.’

Vooral beperkte productiecapaciteit en een gebrek aan installateurs staan de grootschalige uitrol van warmtepompen bij bestaande woningen in de weg, aldus Natuur & Mileu. ‘Dit komt niet vanzelf goed, ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Alle hens aan dek is nodig om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen’, zegt Van Tilburg. 

Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging de cv-ketel minstens een hybride warmtepomp te installeren. Natuur & Milieu heeft er op basis van de huidige cijfers een hard hoofd in dat dit veel huishoudens zal lukken.