De dementie-vriendelijke straat is een pilot van de gemeente, schrijft Omroep Flevoland. Om de straat te verbeteren, is door de gemeente Dronten contact gezocht met oudere inwoners met dementie uit het verzorgingstehuis. Via een vragenlijst werd duidelijk wat hun wensen zijn: minder borden langs de weg, een aparte fietsstrook, duidelijke en gelijke oversteekpunten en bankjes om op te rusten. 

‘Uit de vragen bleek dat deze mensen het fijn vinden om een rustige, herkenbare en veilige route te hebben’, zegt wethouder Lazise Hillebregt tegen de regionale omroep. Zo krijgen vier nieuw geplaatste bankjes een felle, groene kleur om goed op te vallen. Ook andere bewoners ervaren profijt van de aanpassingen. Zo zijn ze blij dat voetgangers meer prioriteit krijgen. Dat uit zich onder meer in betere oversteekplekken.  

Dronten geeft aan dat de pilot een vervolg krijgt. Bij het opknappen van nieuwe straten zal de gemeente voortaan met buurtbewoners in gesprek gaan over hun wensen en behoeften. 

In Enschede bestaat ook al een dementie-vriendelijk zebrapad. Dat is onderdeel van de looproute tussen zorgcentrum de Posten en een nabijgelegen winkelcentrum. Het zebrapad is verhoogd tot aan de stoep, wat de snelheid van auto's omlaag moet brengen. De looproute wordt aangegeven met kleurrijke plaatjes van winkelwagentjes op de grond, om dementerenden te helpen navigeren.