Het is daarnaast voor het eerst dat woningen van bijna honderd jaar oud op waterstof worden aangesloten. Het waterstofproject maakt onderdeel uit van het nationale onderzoeksprogramma HyDelta, dat veilige toepassing van waterstof in de bestaande gas-, transport- en distributienetwerken onderzoekt. Het waterstof is afkomstig van industriële gasleverancier Westfalen. 

De waterstofvoorziening is ontwikkeld en ontworpen door ingenieursbureau Ekinetix. Samen met Gavilar is ook een uniek odorisatiesysteem ontwikkeld, wat ervoor zorgt dat het gas in het geval van lekkage een geur afgeeft. Dit systeem zal in Lochem voor het eerst worden toegepast. 

‘Dit is een demonstratieproject met een concept gereed voor verdere opschaling’, zegt Jaco Reijerkerk, commercieel directeur bij Ekinetix, tegen Vakbeurs Energie. ‘Een brede toepassing van waterstof in gebouwde omgeving is nog een tijdje weg, er is namelijk nog te weinig hernieuwbare waterstof beschikbaar. Toch is het belangrijk nu al praktijkkennis op te doen, om het vanaf circa 2030 breder toe te passen.’ 

Waterstof geschikt voor oude woningen 

Het verduurzamen van monumentale panden is ingewikkelder dan andere woningen. Het uiterlijk van de woning mag vaak niet worden aangepast, waardoor isolatiemaatregelen of zonnepanelen geen optie zijn. Hierdoor is ook de installatie van een warmtepomp niet rendabel.  

Waterstof biedt in deze gevallen uitkomst. Stadszaken schreef eerder al over de voor- en nadelen van waterstof, waarbij duidelijk wordt dat de duurzame energiebron een aantrekkelijke optie is voor oudere woningen.  

‘Nieuwere woningen worden energiezuiniger en goed geïsoleerd gebouwd. Je hebt weinig warmte nodig en daardoor is all-electric een goede keuze’, vertelt energie-expert Jan Pereboom in dat artikel.