Vinexwijk in Pijnacker-Nootdorp. Foto: Nanda Sluijsmans

Vooral in de Randstad meer woongebied en bedrijventerreinen, minder landbouw

Nederland versteent. Van 2000 tot 2017 is er 45,6 duizend hectare bebouwd terrein bijgekomen. Landbouw verloor juist terrein. Vooral in de Randstad en Noord-Brabant ging een fors deel van de uitbreiding naar woongebied en de aanleg van bedrijventerreinen. Vinex lijkt de grote drijfveer. Dat meldt het CBS.

Tussen 2000 en 2017 wijzigde het gebruik van 100 duizend hectare bodem. Dat is ruim 2 procent van de totale oppervlakte van Nederland. Voor het overgrote deel ging het om agrarisch terrein: 91 duizend hectare kreeg een ander gebruiksdoel. Het areaal bebouwd terrein breidde het meest uit. Het gaat vooral om woongebied (26 duizend hectare erbij) en bedrijventerrein (17 duizend hectare).

Vooral in de Randstad nam de bebouwing toe. Bijna 40 procent van de nieuwe bebouwde ruimte ligt in deze regio. De toename van de bebouwde ruimte is in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland relatief het grootst. In Zuid-Holland groeide de bebouwde ruimte naar 29 procent, bijna twee keer het Nederlandse gemiddelde. Ook Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kregen er naar verhouding meer bebouwde ruimte bij dan de overige provincies.

De grootste groei van het woongebied vond plaats in gemeenten met Vinex-wijken. In de Zuid-Hollandse gemeenten Pijnacker-Nootdorp (73 procent), Barendrecht (63 procent) en Lansingerland (57 procent) groeide de woonoppervlakte het sterkst van alle Nederlandse gemeenten.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen