La Vuelta Holanda doorkruist vanaf vrijdag vier provincies en 34 gemeenten. Om ervoor te zorgen dat het wielerevenement veilig en voorspoedig verloopt, zet de organisatie de digital twin van Argaleo in.  

Vanuit een locatie in Utrecht heeft een actie- en veiligheidscentrum toegang tot verschillende databronnen over een gebied dat bijna half Nederland beslaat. Deze informatie wordt beschikbaar gemaakt voor verschillende diensten die bij de Vuelta betrokken zijn. Dit zijn bijvoorbeeld verkeersregelaars, hulpdiensten en beveiligers. 

In het dashboard van Argaleo staan wegenkaarten, route van de etappes en locaties van dranghekken. Daar worden real-time data overheen geplakt: in het dashboard kan het actiecentrum de live-locatie van het peloton volgen via de gps-data van volgauto’s. Met een buienradar worden de weersomstandigheden bijgehouden. 

Om het publiek rondom het evenement goed te verspreiden, worden verkeers- en openbaar vervoersdata ingezet. Ook meet de organisatie de drukte op de evenementenlocaties. Dit alles wordt gevisualiseerd in het dashboard. 

Schaalgrootte bijzonder 

‘Vooral de schaalgrootte van het gebied en de organisatie maakt dit project bijzonder’, zegt Jeroen Steenbakkers, eigenaar van Argaleo. ‘Alle betrokken partijen maken gebruik van hetzelfde systeem en dezelfde informatie, integraal en multidisciplinair. Daarnaast maken we nu gebruik van nieuwe data, zoals de gps-data van de volgauto’s.’  

De digital twin van Argaleo werd eerder al ingezet op het strand van Scheveningen en wordt ook al langere tijd gebruikt door gemeenten als Breda en Den Bosch. ‘Het feit dat zij ons platform al gebruiken, heeft ervoor gezorgd dat we snel aan de informatiebehoefte van de Vuelta-organisatie konden voldoen’, aldus Steenbakkers.  

De gemeente Utrecht, hoofdorganisator van het gehele evenement, heeft al laten weten de digital twin in de toekomst meer te willen gebruiken. ‘Met dit dashboard denken we de volgende stap te maken, door een integrale en structurele aanpak voor informatievoorziening rondom mobiliteit en veiligheid in de toekomst’, zegt Ron Looy, projectleider van La Vuelta Holanda.