‘Wij wisten hier helemaal niets van. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel’, zei de Tubbergse wethouder Ursula Bekhuis woensdag op de ingelaste persconferentie over de plannen van het kabinet. Dinsdag maakte staatssecretaris Van der Burg bekend dat hotel ’t Elshuys in Albergen door het COA wordt gekocht voor de huisvesting van 150 tot 300 asielzoekers. En dat hij daar een omgevingsvergunning voor wil afgeven. ‘Ik ben heel erg boos. Je gaat altijd in gesprek met elkaar. Dat is hoe het werkt', zegt de wethouder over de gang van zaken. 

Volgens de wethouder had de gemeente eerder bij het COA aangegeven geen plek te hebben voor de opvang van de asielzoekers. ‘Daar is de locatie te klein voor, de bestemming is niet voldoende, en we zijn een dorp met drieduizend inwoners. Het gaat niet’, had de gemeente in april aan het COA gezegd. De standpunten van de gemeente zijn sindsdien niet veranderd. ‘Op dit moment is de bestemming horeca. Er kan niet zomaar een andere bestemming op’, zegt wethouder Bekhuis. 

De gemeente is nu in gesprek met zijn inwoners over ‘hoe verder’. Burgemeester Wilmien Haverkamp: ‘Omwonenden maken zich zorgen, onze bewoners maken zich zorgen. Daar kunnen we prima samen in optrekken.’ 

Omwonenden wilden hotel kopen 

Het was gisteren en vandaag nog niet zeker of het hotel al verkocht was aan het COA. Inwoners zagen daar kansen, zeggen zeiden in De Stentor. Ondernemers uit de buurt zamelden geld in om het hotel zelf te kopen. Daarmee wilden ze het ‘wegkapen’ van het COA. ‘Zolang er nog geen handtekeningen zijn gezet onder een definitief koopcontract zien we mogelijkheden. Het hotel zouden we bijvoorbeeld willen inrichten voor ouderenzorg’, zei initiatiefnemer John de Vries tegen de krant. De actie blijkt tevergeefs: staatssecretaris Van der Burg liet vanmiddag aan de NOS weten dat de transactie vrijdag al plaatsvond.

Welke stappen de gemeente zelf kan nemen, is onduidelijk. Wethouder Bekhuis: ‘We weten het net 24 uur. We zijn alles in kaart aan het brengen, en gaan ook nog met de staatssecretaris in gesprek.’