Renswoude is één van de weinige gemeenten met nog een gemeentelijk woningbedrijf. De raad wilde daarmee sturen op de bouw van meer sociale huur. Op dit moment heeft het woningbedrijf 330 woningen in beheer, iets minder dan een zevende van de totale voorraad in het dorp.  

Recentelijk kwamen daar drie ‘chalets’ bij. Het zijn tijdelijke wooneenheden voor gezinnen uit Oekraïne. De woningen komen op particuliere grond, van een eigenaar die graag meehelpt aan de opvang. RTV Utrecht ging langs bij de eerste bewoner. Zij is blij met de overstap van een gastgezin naar een eigen huis. 

In oktober volgen de acht andere huizen. De gemeente zet in het hart van het dorp flexstudio’s neer. Het woningbedrijf wordt ingezet voor de huisvesting van vluchtelingen. Vier van de woningen zijn bestemd voor alleenstaande statushouders, de andere vier zijn voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar uit Renswoude.  

Jongeren helpen statushouders 

Het idee is dat de jongeren de statushouders helpen met ‘integreren in de Renswoudse samenleving’, aldus de gemeente. Makkelijk zal dat niet altijd zijn, erkent de gemeente, maar het moet vooral een leuke en waardevolle ervaring voor de bewoners worden. 

Het eigen woningbedrijf maakt Renswoude flexibeler, zegt manager Bart Rozemeijer tegen RTV Utrecht. ‘Met ons eigen woningbedrijf kunnen we dit soort projecten veel sneller realiseren. In veel gemeentes zou het plaatsen van deze studio's maar liefst zeven jaar duren, deze woningen staan er straks binnen een jaar.’