Qua citymarketing is er geen stad die zo zwemt als Rotterdam. Vorig jaar werd de campagne Make it happen gelanceerd. Maar het gebeurt toch al in Rotterdam?

Citybrands onder de loep #1: Rotterdam

Make it happen? Het gebeurt toch al in Rotterdam?

'Elke stad wil opeens een markthal', klaagt hoogleraar citymarketing Gert-Jan Hospers. Tijdens de Masterclass Identiteit & Centrumstrategie leert hij u gefundéérde keuzes te maken voor uw stads- of dorpscentrum. Komende periode leg ik verschillende steden langs de meetlat. Vandaag: Rotterdam.

Het brand van een stad kun je niet maken, een stad ís een brand, vertelde Peter Saville van Manchester mij ooit. Dat geldt zeker voor een stad als Rotterdam. Maar qua marketing is er bijna geen stad die zo zwemt als Rotterdam. Vorig jaar werd de jongste campagne ‘Make it happen’ gelanceerd in de overigens geweldige hal van het geweldige nieuwe Centraal Station. Niet bijster origineel, die slogan. En is Rotterdam al niet 'happening' genoeg (zie die Markthal, zie dat Centraal Station)?

Eerder was het ‘Rotterdam durft!’, wat in de stad op de nodige kritiek kwam te staan. Want ‘doet’ Rotterdam niet vooral?

Rotterdam lijkt te zwemmen als het om haar marketinglijn gaat, en dat kan te maken hebben met de interne organisatie. Wisselende stadsbesturen vinden telkens het wiel opnieuw uit, terwijl het marketingbureau van de stad schijnbaar niet veel te zeggen heeft. Er is nog een poging gedaan om ‘Rotterdam is rauw’ als motto te gebruiken, maar ook die stuitte op verzet. Gelukkig, denk ik. Een rauw randje is leuk, maar volgens mij roep je met zo'n campagne de ellende over jezelf af.

Aanstaande woensdag in 'Citybrands onder de loep': Varginha, Brazilië

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen