Schiphol kampt al de hele zomer met een personeelstekort. Er zijn te weinig beveiligers en bagage-afhandelaars. Ook luchtvaartmaatschappijen hebben te weinig personeel, wat ook kan zorgen voor vertraging. Met het instellen van een maximum van 67.500 reizigers in september en 69.500 in oktober hoopt Schiphol op minder overlast voor vakantiegangers en andere reizigers.

 Inmiddels zijn tweehonderd nieuwe beveiligers opgeleid, zij stromen in augustus in. Zo’n tachtig andere beveiligers worden in oktober verwacht. Ook de inzet van de zogenoemde ‘securitycoaches’ helpt bij het optimaliseren van de doorstroming in de terminal. Dat zal echter niet voorkomen dat vooral de hersftvakantie een probleem wordt, zegt Schiphol. 

Het maximum aantal reizigers voor het najaar is lager dan in augustus. Dat komt door het seizoenseffect: reizigers gebruiken na de zomer meer bakken bij de securitycontrole, omdat ze meer kleding dragen, zoals jassen, bergschoenen en vesten. Daardoor duurt het iets langer voordat alle handbagage en de reiziger zijn gecontroleerd. 

Ook Rotterdam The Hague Airport is vol

Luchtvaartmaatschappijen kunnen niet uitwijken naar Rotterdam The Hague Airport. Dat vliegveld zit vol. ‘We zitten aan onze taks tot eind oktober, alle slots zijn ingevuld’, zegt een woordvoerder tegen Luchtvaartnieuws. Eerder weken al vakantievluchten uit naar Rotterdam. Onder meer Corendon had gehoopt dit najaar een deel van de vluchten te kunnen verhuizen. 

Maastricht Aachen Airport heeft al vluchten overgenomen van Schiphol. Volgens Luchtvaartnieuws brak het vliegveld bij Beek op maandag 25 juli nog nooit zoveel passagiers op één dag verwerkt, in totaal 3.200 reizigers.  

Eindhoven Airport kampt zelf ook met personeelstekorten en lange rijen wachtende passagiers. Directeur Roel Hellemons waarschuwde eerder al dat deze situatie tot zeker de herfstvakantie zal voortduren. 

Groningen Airport Eelde heeft wel genoeg ruimte om vluchten van Schiphol over te nemen, zegt directeur Meiltje de Groot tegen RTV Drenthe. 'Hier zijn geen wachtrijen. Zelfs als je een halfuur van tevoren komt, kan je waarschijnlijk nog wel mee met de vlucht.' Ze zei eerder dat Eelde maximaal 20 vluchten per dag kan overnemen.