‘Wij geloven erin en dan kun je niet op andere partijen gaan wachten tot die gaan investeren. Dus wij doen dat wel, want als iedereen op elkaar wacht gaat er niks gebeuren’, aldus Harry Talen van eigenaar Engie tegen Omroep Flevoland.
Volgens Engie is verduurzaming van de centrale ‘nog belangrijker’ door de oorlog in Oekraïne en de rap vorderende opwarming van de aarde door toedoen van de mens. De werkzaamheden beginnen volgend jaar april. De turbine moet bestand worden gemaakt tegen hogere hitte. Waterstof brandt namelijk warmer dan aardgas.
De centrale draait na de verbouwing niet gelijk op waterstof. Eerst is er een leiding nodig die het gas naar de centrale brengt. Ook moet er meer waterstof beschikbaar zijn in Nederland. Engie hoopt dat de benodigde infrastructuur in 2030 beschikbaar is. De Nederlandse Gasunie werkt hier nu aan.
Eerder kondigde Shell aan een grote waterstoffabriek te bouwen in Rotterdam en ook in Groningen liggen vergevorderde plannen voor waterstoffabrieken. Die moeten gebruikmaken van de overcapaciteit van windmolenparken op zee.