Groene weelde aan Haegsch Hof is een project van bewoners om een plein hittebestendig te maken. De jury is onder de indruk van de samenwerking 'met en tussen bewoners in een lastige omgeving'.  

In de categorie Maatschappelijke Initiatieven is ook Groengroep Groenoord Zuid in Leiden genomineerd. Bewoners fleuren boomspiegels op en planten onder meer fruitbomen. Daarvan zegt de jury dat het indrukwekkend is dat het project al tien jaar loopt en draait op vrijwilligers. 

In de categorie Professionals krijgt Wijkpark Cromvliet in Den Haag complimenten van de jury. Dat park is klimaatbestendig, groen en levendig gemaakt. Er zijn veel zitjes, speelplekken en wandelpaden bijgekomen. ‘Zo moet het’ en ‘Mooie samenwerking tussen professionals’. 

In Zwolle is De Straatboer Make-Over genomineerd. Daar wordt vergroend in versteende tuinen van sociale huurwoningen met uitgedund plantgoed van bedrijfstuinen, stekjes van particulieren, en overschot van hoveniers.

Ook in de categorie Professionals is genomineerd Ontstenen en Vergroenen Hoornse Meer in Groningen, waar stenen zijn ingeruild voor groen, en Vergroenen componistenbuurt Quirijnstok Noord in Tilburg. Van beide projecten zegt de jury onder meer dat ze zijn uitgevoerd 'volgens het boekje'. 

De trofee van Stichting Steenbreek is bedoeld voor innovatieve en inspirerende initiatieven die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut. Den Haag was al eerder winnaar van de trofee. In andere jaren ging de trofee naar Harderwijk/Heerlen, Spijk, Laarbeek en Leeuwarden. 

De jury bestaat uit voorzitter Margot Ribberink, Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland), Robert Graat (Staatsbosbeheer), Ans Hobbelink (AVVN Samen natuurlijk tuinieren), Henk Kuijpers (Stadswerk), Jaap Toet (GGD-regio Utrecht) en Thijs van Mierlo (LSA Bewoners).