In Alkmaar, Almere, Apeldoorn, Breda, Enschede en Hilversum fietsen sinds 17 juli geen bezorgers van Gorilla’s meer rond. Dat schrijft het bedrijf in een verklaring. Volgens de van oorsprong Duitse flitsbezorger zijn de vestigingen daar niet winstgevend en vereist ‘het bereiken van duurzame groei ook dat de prestaties van vestigingen worden geëvalueerd’. Er zal worden gericht op vestigingen die het meest winstgevend zijn.

Begin dit jaar sloot Gorillas nog een samenwerking af met supermarktketen Jumbo. Ton van Veen, lid van de Raad van Commissarrisen van Jumbo, sprak op de vastgoedbeurs Provada nog zijn vertrouwen uit in flitsbezorger Gorillas: ‘Mijn inschatting is dat Gorillas en Flink gaan winnen. Misschien gaan ze uiteindelijk wel samen verder, dat sluit ik ook niet uit. Getir gaat het niet redden en dat geldt ook voor de kleinere flitsbezorgers.’

Inmiddels werkt Gorillas in iets meer dan tien gemeenten samen met Jumbo. De flitsbezorger levert in steden als Tilburg, Nijmegen en Groningen ook producten van La Place aan huis. Onduidelijk is of dat door de sluiting van vestigingen zo blijft.

Opmars flitsbezorging lijkt geremd

Het nieuws over het terugtrekken van Gorillas volgt op recente berichtgeving over Zapp, de flitsbezorger uit Groot-Brittannië die bekend maakte zich terug te trekken van de Nederlandse markt. Dat zou te maken hebben met het gebrek aan goede locaties en plekken die de gemeente afwijst.

Flitsbezorger Flink laat weten niet van plan te zijn om activiteiten in te krimpen op de Nederlandse markt. 'Flink ziet dat er in het hele land enorm veel vraag is naar onze dienstverlening. Wij zijn erg tevreden over onze groei en we onderzoeken altijd nieuwe mogelijkheden', aldus een woordvoerder.

Ook flitsbezorger Getir is van plan om te blijven, meldt een woordvoerder: 'Wij werken met veel gemeenten constructief samen om tot een goede inpassing van onze dienst te komen. Voorbeelden hiervan zijn Den Haag en Haarlem. Daarbij houden wij rekening met de directe omgeving van onze vestigingen en hebben wij diverse maatregelen genomen om overlast te voorkomen.

'Zo hebben wij er vertrouwen in dat gemeenten tot beleid komen waar bewoners en Getir mee uit de voeten kunnen.' Getir laat weten 'gecommiteerd te zijn' aan de Nederlandse markt en veel kansen te zien voor haar diensten.

Het momentum van corona, waarin online bezorging een vlucht nam, lijkt na het wegvallen van landelijke maatregelen tegen de pandemie voorbij. Steeds meer gemeenten ontwikkelen nu ook beleid op flitsbezorging in een reactie op opstapelende klachten van bewoners die rondom de zogenoemde ‘dark stores’ wonen.

Flitsbezorgdiensten zijn nog niet winstgevend, aandeelhouders zien opstapelende verliezen en nieuwe investeerders zijn steeds moeilijker te vinden. In Nederland zijn naast Gorillas en Zapp ook het Turkse Getir en het Duitse Flink actief op de markt van flitsbezorging.