De energiedisplay is een klein apparaatje met real-time gegevens over het energieverbruik van een huishouden. Volgens onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving maakt het apparaat bewoners bewuster van hun energiegebruik en gaan ze vanzelf besparen. Dat kan met de huidige energieprijzen oplopen tot 200 euro per jaar. 

‘Veel mensen hebben al een slimme meter en die geeft keurig weer hoeveel je gebruikt. Maar dat snapt niemand’, zegt beleidsonderzoeker Kees Vringer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een video op de campagnesite. ‘Je hebt iets nodig om het begrijpelijk te maken.’ Een app op de mobiele telefoon werkt onvoldoende, zegt Vringer. ‘Op het moment dat je er niet mee bezig bent, gaat de telefoon in je zak en zie je niets. Het voordeel van een display is dat die continu zichtbaar is voor iedereen in huis.’ 

Het PBL testte de apparaatjes onder meer in Amsterdam. Daar kregen 250 corporatiehuurderhuurders via Stichting !Woon een display. De stichting en de gemeente Amsterdam zijn enthousiast. Op dit moment zijn er 2.000 energiedisplays door de gemeente Amsterdam aangeschaft, die via Stichting !Woon en twee woningcorporaties bij bewoners worden geplaatst. Ook in Epe hebben 150 huurders al een energiedisplay getest.

Om de apparaatjes in de huizen te krijgen, tuigen Aedes en Woonbond momenteel de campagne Slimmer met je Energie op. Uitvoeringsorganisatie Quintens gaat gemeenten en verhuurders helpen met de voorbereiding van het plaatsen van en uitleg geven over de energiedisplays. Quintens zorgt voor persoonlijk advies, trainingen aan energiecoaches en communicatie richting huishoudens en zal ervaringen terugkoppelen naar de initiatiefnemers.

Er zijn meerdere leveranciers van de apparaten, die werken onafhankelijk van het energiebedrijf.