Nederland in Europese top 4 stijging woningprijzen

Nederland staat op plek vier in de Europese huizenprijsindex. Daarin worden transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen meegenomen. Die was in Nederland in het eerste kwartaal 19.5 procent hogen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de Europese Unie in de eerste drie maanden van 2022 met 10,5 procent, meldt het CBS. De grootste stijgers zijn Tsjechië (+24,7 procent), Estland (+21,0 procent) en Hongarije (+20,6 procent). In Cyprus bleven de huizenprijzen ongeveer gelijk met een stijging van 1.1 procent. 

In het eerste kwartaal van 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS. De prijs van een bestaande koopwoning blijkt gemiddeld 20,3 procent hoger. Dat is de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995. 

Het aantal woningen dat in het eerste kwartaal is verkocht, bleek fors minder dan in dezelfde periode in 2021. Met 43.923 verkochte bestaande koopwoningen, daalde het met 34,1 procent. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 1,7 procent en telde in januari, februari en maart 6.884 transacties. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in de eerste drie maanden van een jaar sinds het begin van de meting in 2015.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen