In de raadsbrief zegt het gemeentebestuur dat de doelstelling van 20 procent zonnepanelen op Utrechtse daken in 2025 al is gehaald. Vorig jaar was 24 procent van de daken gevuld met zonnepanelen. Daarom is een nieuwe ambitie nodig, aldus het stadsbestuur. De opbrengst moet oplopen van 45 GWh in 2020 naar 168 GWh in 2030. Dat zou voldoende energie moeten zijn voor 70.000 huishoudens. 

De particuliere markt gaat goed, zegt de gemeente in de raadsbrief. Er zijn voldoende commerciële aanbieders op de markt die de huiseigenaar ontzorgen. Alleen VvE’s, eigenaren van monumentalen panden en huiseigenaren met een kleine beurs worden aangeschreven. Als kosten voor een particulier een probleem zijn, wil Utrecht financieel bijdragen. 

Adviseur netcongestie voor bedrijven 

Voor bedrijven, en bijvoorbeeld solar carports, volgt een speciale aanpak, zeg wethouder Lot van Hooijdonk van Energie en Klimaat. ‘We stellen bijvoorbeeld een adviseur beschikbaar voor bedrijven met grote daken op bedrijventerreinen, die kan adviseren over oplossingen voor netcongestie. Als bedrijven echter wel kúnnen maar niet wíllen zullen we de verplichting niet schuwen.’ In 2023 wordt het wettelijk mogelijk om dat te doen. 

Utrecht is zich ervan bewust dat netcongestie roet in het eten kan gooien. Daarom heeft de stad Royal HaskoningDHV gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke oplossing voor de krapte op het elektriciteitsnet. Het ingenieursbureau stelt dat beter gekeken moet worden naar het koppelen van opwek en gebruik achter één aansluiting. Dat legt geen belasting op het elektriciteitsnetwerk. 

‘In Utrecht gaan we daarom aan de slag met een aantal innovatieve pilots waarbij de opgewekte energie ter plekke wordt gebruikt of we die slim opslaan’, zegt Van Hooijdonk. In de brief geeft ze als voorbeelden het koppelen met slim laden, een batterij, of een deelname aan een E-hub. De pilots richten zich vooral op regelgeving, business cases, de samenwerking tussen netbeheerders en marktpartijen en desbetreffende contracten.