Een recente studie bewijst dat men gezonder is en langer leeft in groene wijken. Klinisch neuropsycholoog Erik Scherder maakt zich sterk voor groene steden als de sleutel tot beweging en daarmee als stimuli voor vitale hersenen. En verschillende gemeenten in Nederland zijn druk bezig met het vergroenen van schoolpleinen omdat het beweging stimuleert en de prestaties in het klaslokaal verhoogt.
Die toenemende aandacht voor groen in de stad klinkt mij als muziek in de oren. Groen is gezond voor onze samenleving. We stoppen heel veel geld in het verhelpen van ziekten, maar als we onze steden nou iets anders zouden inrichten, kunnen we ook heel veel voorkomen en langer gezond leven.
Waar komt de scheidslijn tussen gezond en ziek beter tot uiting dan bij het ontwerp van een ziekenhuis? Het is bewezen dat groen een genezende werking heeft op zieken. Ik ben dan ook erg trots dat ik onlangs als ontwerper betrokken ben in het voortraject van het ontwerp voor Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem – nog voordat een bouwkundig architect betrokken is.
Het bestuur van dit ziekenhuis durft te denken vanuit de natuur bij de realisatie van het nieuwe onderkomen. Ik heb de opdracht gekregen om het plan ecologisch in harmonie te maken, met respect voor het landschap en haar bewoners. Bijkomend voordeel is dat we straks niet hoeven te discussiëren over vleermuisroutes en de leefruimte van knaagdieren.
Het ziekenhuis zal als een halve maan lopen en we koppelen het gebouw aan het landschap. Het wordt zo gepositioneerd dat het zonlicht de kamers van de patiënten invalt en de patiënten vanaf de bedden uitzicht hebben op een groene oase.
Juist omdat dit project op de scheidslijn tussen gezond en ongezond balanceert, vind ik het een voorbeeldproject voor onze samenleving. Mensen in het ziekenhuis zijn kwetsbaar en dan biedt de natuur extra meerwaarde. Het biedt ontspanning en roept associaties op naar betere tijden.
Maar dit geldt natuurlijk ook voor de rest van onze openbare ruimte. Er wordt nog te vaak beredeneerd vanuit het gebouw. Pas veel later wordt nagedacht over eventuele groene invulling. Dit wordt dan een sluitpost, waardoor groen alleen ter decoratie wordt aangebracht.
We vergeten daarbij dat mensen die in groen leven, minder stress hebben, gezonder zijn en zich gelukkiger voelen dan mensen die leven tussen de stenen. Dan is het eigenlijk absurd dat we groen niet vanaf het allereerste begin meenemen in het ontwerp.
Tijd voor een nieuwe manier van aanbesteden waarin we uitgaan van de kracht van groen en hiermee de vruchten plukken op het gebied van wonen, werken en gezondheid.
Nico Wissing
NL Greenlabel