De provincies en de Duitse deelstaat willen de ‘Hydrogen Valleys’, die aan weerszijden van de grens in ontwikkeling zijn, met elkaar verbinden. Het gaat om projecten in de hele waterstofketen: van productie, distributie en opslag tot gebruik van groene waterstof.  

Ook moet er volgens de provincies samenwerking komen op tal van toepassingsterreinen, waaronder het gebruik van waterstof als grondstof en als energiebron in de industrie. Ook gaat het om het gebruik van waterstof als emissievrije brandstof in het weg-, water-, spoor- en luchtverkeer en het gebruik voor verwarming en koeling van gebouwen. De gemeenten kunnen als partner deelnemen en zo een deel van de Europese subsidieregeling kunnen ontvangen.

De samenwerking moet de ontwikkeling van waterstofprojecten versnellen. ‘Door het gebruik van waterstof aantrekkelijker te maken, versnellen we de energietransitie én worden we sneller onafhankelijk van buitenlandse import van energie’, schrijven de provincies. 

Shell bouwt waterstoffabrieken 

De plannen van de noordelijke provincies zijn niet het enige recente waterstofinitiatief in Nederland. Zo maakte Shell bekend een fabriek voor groene waterstof te bouwen op de Tweede Maasvlakte, vlak bij de kabel van TenneT die daar aan elektriciteit van windmolenparken op zee aan land brengt. Volgens de NOS hebben meer partijen plannen voor een waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte.  

De fabriek van Shell moet 20.000 ton opleveren. Dat is zo’n 1,5 procent van de huidige Nederlandse vraag. Shell wil met de fabriek zijn eigen productieprocessen vergroenen en wil leveren aan de tankstations voor vrachtwagens die rijden op waterstof. Ook wordt de vraag naar waterstof voor de binnenvaart steeds groter. 

Ook in Delfzijl staan groene waterstoffabriek in de planning, eveneens gevoed door elektriciteit van windmolenparken op zee. De provincie Groningen heeft de definitieve omgevingsvergunning voor Djewels 1 al afgegeven. Eén van de partners is de Gasunie. De fabriek moet vanaf 2024 zo’n 3.000 ton per jaar produceren. 

De projecten op de Maasvlakte en in Delfzijl zijn een opstapje naar een veel grotere waterstoffabriek. Onder de naam NortH2 werken onder meer Shell, Gasunie en de Duitse energiegigant RWE aan een fabriek in de provincie Groningen, die 1 miljoen ton groene waterstof per jaar kan leveren. Dit project heeft geen directe relatie met de plannen voor de fabriek op de Tweede Maasvlakte.