De omroepen analyseerden de cijfers van het CBS om uit te zoeken welke gemeenten en provincies de afgelopen jaren een positief binnenlands migratiesaldo hadden. Ook keken zij naar Nederlanders van 50 jaar en ouder, die als de kinderen het huis uit zijn mogelijk voor een andere woonplaats kiezen.

In de periode 2017 tot en met 2020 wisselden ruim twee miljoen Nederlanders van gemeente. In absolute getallen trokken de meeste woningzoekenden naar grote steden zoals Amsterdam. Toch komt de hoofdstad op een negatief binnenlands migratiesaldo van 26.000 inwoners uit, doordat ook veel Amsterdammers uit de stad vertrokken. Groeiende gemeenten zijn het Zuid-Hollandse Waddinxveen, dat op basis van de cijfers over binnenlandse verhuizingen uitkomt op een positief saldo van 2.165 inwoners. Ook Blaricum had een positief binnenlands migratiesaldo. Volgens de NOS en regionale omroepen, die de cijfers opvroegen en analyseerden, heeft dit te maken met veel nieuwe woningbouw.

Steden met veel vertrekkende inwoners vormen volgens de omroepen een gemengd gezelschap. Onder andere studentensteden als Amstelveen, Maastricht, Delft en Groningen hadden een relatief grote uitstroom. In Noordenveld, Cranendonck en Noordoostpolder zou volgens de omroepen de plaatsing van een azc de reden kunnen zijn voor een uitstroom van inwoners.

De binnenlandse migratiesaldo's zeggen weinig over de algehele bevolkingsontwikkeling van de steden en dorpen. Ondanks het negatieve binnenlandse migratiesaldo, groeide Amsterdam de laatste jaren wel. Dit kwam door natuurlijke aanwas en buitenlandse migratie.

50-plusser wil rust en natuur

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 320.000 Nederlandse 50-plussers naar een andere gemeente zijn verhuisd. In absolute getallen vergrijst het eiland Goeree-Overflakkee het hardst met 520 extra senioren. Omgerekend per duizend inwoners vergrijsden gemeenten als Laren, Westerveld, Noord-Beveland en Schiermonnikoog harder.

In de analyse van de verhuisbewegingen van 50-plussers komt sterk naar voren dat zij het liefst verhuizen naar rustigere locaties, zoals geïsoleerde eilanden en gemeenten met veel natuur. Op provinciaal niveau zet die trend door. In absolute getallen trokken de provincies Gelderland, Drenthe en Zeeland de meeste nieuwe inwoners aan. Die waren vooral afkomstig uit Utrecht en Noord- en Zuid-Holland.

Omgerekend per duizend inwoners had Drenthe de meeste groei van senioren, gevolgd door Zeeland en Gelderland. Een constante zijn hier de verliezers: gekeken naar het saldo verloren Utrecht en Noord- en Zuid-Holland de meeste 50-plussers. In de provincie Utrecht werd dat gat gedicht door jongere nieuwkomers. Ook voor Noord-Brabant geldt dat senioren massaal vertrokken. Ook hier werd echter gecompenseerd door jongere instroom.