De grootste stijger is Rijnmond Energie, meldt het programma. Het bedrijf stootte in 2019 zo’n 369 ton méér stikstofoxiden uit dan in 2018. En dat terwijl het bedrijf volgens de Omgevingsdienst Haaglanden geen vergunning heeft in het kader van de Wet Natuurbescherming. De emissies nemen al sinds 2015 toe. Het bedrijf erkent dat er een vergunning nodig is, maar dat die door personeelstekort nog niet is gekomen.
Het bedrijf geeft aan niet te kunnen investeren in het verminderen van de stikstofuitstoot. Voorzitter Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft volgens Pointer aan de Omgevingsdienst Haaglanden gevraagd om het bedrijf te sluiten totdat er een vergunning ligt.
Ook bij Tata Steel, nummer twee op de lijst van Pointer, heeft MOB juridische procedures aangekondigd. Het bedrijf heeft nog ruimte in de vergunningen. Volgens MOB is die ruimte niet nodig en wordt de situatie rondom de staalfabrikant alleen maar slechter.
De Magnumcentrale in het noordoosten van Groningen ligt sinds kort in een vergunningsvrije zone. Het bedrijf mag volgens een oudere vergunning 804 ton stikstofoxiden uitstoten. Maar doordat de centrale op meer dan 25 kilometer van een Natura2000-gebied ligt, zit er geen limiet meer aan de uitstoot.
Ook tegen deze vergunningsvrije zones heeft MOB juridische procedures aangekondigd. Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof zegt in een reactie aan Pointer dat er voor de zomer een visie over deze zones naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.