Onderstaande column staat in het nieuwe boek Zo creëer je waarde in de slimme stad. Het boek is geschreven op initiatief van de Future City Foundation in samenwerking met 18 publieke en private partners.U kunt het boek hier in digitale of geprinte versie bestellen.

In ons dagelijks leven is de impact van digitalisering niets minder dan groot. We winkelen steeds vaker online, lezen over digitale valuta, vergaderen op afstand via videogesprekken en laten in een klik en een zucht onze boodschappen tot de voordeur bezorgen. We kopen zelfs digitale kunst en staan te koken in de laatste digitale mode.

Onze relatie met digitalisering is er een waarin een scheiding ondenkbaar lijkt. Het heeft invloed op gedrag en talrijke stedelijke Procesen. Digitalisering biedt de kans om alle mensen uit de samenleving te betrekken en diensten toegankelijk te maken. Het verzamelen en gebruiken van data levert nieuwe inzichten op en legt nieuwe opgaven bloot. Op de vraag of digitalisering dan ook onze economie verandert en dat het waarde toevoegt: zonder twijfel. En als we het goed doen, ook nog eens eerlijker. Alles kan sneller, efficiënter en vooral ook op afstand. Zo is een zak chips al volgens belofte van flitsbezorgdiensten als Gorillas en Flink binnen 10 minuten bij je thuis bezorgd. Kleding stuur je met hetzelfde gemak terug als dat je deze bestelt.

Dergelijke diensten zijn een voorbeeld van economische modellen die opleven door digitalisering en de juiste datasets, maar risico dragen om ontwrichtend uit te pakken voor de fysieke leefomgeving. In kleine lettertjes staat haast: mogelijke restproducten zijn leegstand in winkelstraten en verdozing in het Nederlandse landschap. Een terechte vraag is volgens mij dan ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat digitalisering échte meerwaarde brengt. Dat iets technisch mogelijk is en onze economie versterkt, betekent niet dat we de maatschappelijke impact mogen vergeten. Er is nog ruimte voor discussie.

Innovatie en digitalisering horen altijd primair en vooraanstaand de mens en maatschappij te ondersteunen in hun opgaven. Anno 2022 weten we dat een leefbare stad met een integrale bril bekeken moet worden. Net als duurzaamheid, is digitalisering een facet. Overleg en een kop koffie tussen minister De Jonge van VWS en staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering is dan ook niet geheel vrijblijvend.

Natuurlijk brengt digitalisering meerwaarde aan onze economie. Maar zet maatschappelijke baten voorop en laat digitalisering altijd ondersteunen voor een hoger doel.