Foto: Tamara Smit/Flickr

Starter wint terrein op koopwoningenmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkoper tot 35 jaar nam dit jaar met 17 procent toe. Dat is een omslag ten opzichte van vorige kwartalen, concludeert De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Niet alleen in buitengebieden, maar ook in de Randstad vindt de jonge huizenkoper sneller een woning. 

De stijging van 17 procent in het aantal hypotheekaanvragen in de categorie van huizenkopers onder de 35 jaar, volgt op een flinke daling in vorige kwartalen in 2021.  

In de Randstad vindt die toename vooral plaats in Zuid-Holland (+24 procent) en Utrecht (+21 procent). In buitengebieden slaagt de jonge huizenkoper vooral in Flevoland (+31 procent) en Noord-Brabant (+28 procent) om een huis te vinden. 

In de eerste vijf maanden van 2022 lijkt de huizenmarkt in de meeste provincies iets af te koelen. Met uitzondering van Groningen en Gelderland ziet De Hypotheker een toename in het aantal hypotheekaanvragen. Huizenprijzen liggen nu 2 procent lager dan eind 2021. 

Starterslening erg in trek 

Als reden voor de toename van het aantal hypotheekaanvragen door starters wijst De Hypotheker op startersleningen.  Die worden in meer dan driekwart van de gemeenten aangeboden. Volgens De Hypotheker is in ‘een aantal gemeenten’ die de lening aanbieden, sprake van een significante toename van het aantal hypotheekaanvragen. 

Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker, noemt het aantal aanvragen een positieve ontwikkeling, maar blijft voorzichtig: ‘Het is nog te vroeg om te kunnen spreken van een opwaartse trend, waardoor het cruciaal blijft dat starters een steuntje in de rug krijgen bij het kopen van een woning.’ 

Beleid blijft nodig 

Bestaande maatregelen ‘zoals de opkoopbescherming, de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en financiële steun vanuit gemeenten bij de aankoop van nieuwbouwwoningen’ zijn volgens Luiten van groot belang, maar niet voldoende voor een doorbraak. ‘Het is dan ook van groot belang dat er extra mogelijkheden komen om in te stromen op de woningmarkt of de doorstroming te stimuleren.’ 

Het aanbieden van startersleningen is overigens controversieel onder economen. Volgens hen verschuift de ruimere financieringsruimte problemen in plaats van ze op te lossen, meldde het AD eerder. Bovendien kunnen de leningen prijsopdrijvend werken. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen