Het project met de naam FabCity is al begonnen met de bouw van de tijdelijke campus. Die campus zal bestaan uit vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes. De deelnemende partijen krijgen daar de ruimte om hun onderzoeken en oplossingen voor stedelijke vraagstukken te presenteren.

Geheel in stijl wordt de campus voorzien van groene energie die wordt opgewekt via een mobiele biovergister van Cascoland. De Gascoland BreadDigester zet oud brood om in gas.

De projecten van FabCity zijn verdeeld in clusters als ‘Digital Fabrication’, ‘Waste & New Materials’, ‘Energy & Water’, ‘Big Data’ en ‘Smart Living & Working’. Sprekende voorbeelden van de clusters zijn het modulaire ‘Wikkelhuis’ van Fiction Factory en de startup MX3D. Fiction Factory ontwikkelde een kartonnen huis dat drie keer duurzamer is dan de standaardhuizen en MX3D ontwikkelt bruggen die worden geproduceerd met een 3D-printer.

Bent u benieuwd naar de activiteiten op de circulaire economie-campus, dan kunt u tussen 11 april tot 27 juni een bezoek brengen aan FabCity.

Europe by People

FabCity maakt deel uit van Europe by People, het culturele programma rondom het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ruim 150 bedrijven en onderwijsinstellingen zijn betrokken bij de realisatie van de tijdelijke campus. Zo zijn de Hogeschool van Amsterdam, maar ook bouwbedrijf Bam, Waternet en netbeheerder Alliander betrokken.