Het ontwerp voor het Natuurhuis werd bedacht door de coalitie van architecten|en|en, leverancier van prefab stropanelen Strotec en Bouwbedrijf Van Herpen. Het rijtjeshuis bestaat voor meer dan 95 procent uit biobased materialen en wekt meer energie op dan dat het verbruikt. Dit doet de woning door goede isolatie en zonnepanelen op het dak.

De inzending won de wedstrijd van Ballast Nedam Development, met als gevolg dat de eerste acht Natuurhuizen medio 2023 in Heeze komen te staan. De gebiedsontwikkelaar zocht met haar ontwerpwedstrijd naar duurzame concepten die ‘net een stapje verder gaat, dan wat in de markt wordt aangeboden’. De woningen in het Noord-Brabantse dorp zijn bedoeld als pilotproject om de opschaling te testen. Bouwbedrijf Van Herpen zal de woningen bouwen.

Het Natuurhuis bestaat onder andere uit gecertificeerde, houten prefab-panelen van leverancier Strotec, gevuld met geperst stro als restproduct uit de agrarische sector. Dit maakt het ontwerp geschikt om op grote schaal en betaalbaar te bouwen. De vloer van het Natuurhuis is gemaakt van hout en het interieur wordt afgewerkt met leem. Het hoge percentage van biobased materialen stelt elke woning in staat om 90 ton CO2 op te slaan, aldus Ballast Nedam. In het ontwerp zijn ook een groendak en een groene gevel verwerkt.

Het Natuurhuis is volgens Ballast Nedam een volgende stap richting klimaatpositieve woningbouw. ‘Hiermee wil Ballast Nedam Development het nieuwe normaal voor wonen introduceren en een materialentransitie ontketenen’, aldus de gebiedsontwikkelaar.