‘Deze waterbuffers werken straks als een soort batterij voor het gebouw’, zegt wethouder Eerenberg (Vastgoed). ‘In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw er mee verwarmd. Deze nieuwe vorm van energieopslag (STES) heb ik op deze schaal nog nergens anders gezien.’ Het concept komt van een bedrijf uit Zundert, HoCoSto, dat ook de uitvoering doet. 

Inmiddels is bij de sportcampus een groot gat gegraven van 5 meter diep. Daarin wordt een aluminium frame geplaatst. De buffer, ongeveer twee wedstrijdzwembaden groot, wordt gevuld met warm en koel water, geïsoleerd en daarna afgedekt met aarde.  

De energie die voor de koeling nodig is, komt ook de zon. Wat de productie van koeling over is, wordt weer als warmte opgeslagen voor de winter. Voor de energie en het opwekken van warmte liggen bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen op het dak. 

Smart building-systeem 

Om te voorkomen dat het gebouw onnodig veel energie gebruikt, heeft Utrecht een systeem aan de campus toegevoegd dat de energiebehoefte automatisch analyseert en verbetert. Dat gebeurt op basis van trends, gebruikersgedrag en weersinvloeden van buiten. Het systeem houdt onder meer rekening met zonintensiteit. Utrecht zegt dat het smart building systeem zo’n 10 tot 20 procent energie helpt besparen. 

In de sportcampus zijn het Leidsche Rijn College en sporthal de sportcampus gehuisvest. Het enorme gebouw heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Gemeente Utrecht en NUOVO Scholen investeren samen in het aardgasvrij en energieneutraal maken van het gebouw. De waterbuffers zijn na de zomer klaar voor gebruik.