De Gnephoekpolder ligt in het noorden van Alphen aan de Rijn, aan de andere kant van de Oude Rijn. De polder met historische slagenstructuur van watergangen is een populair wandelgebied en thuis voor veel planten en dieren. In de polder wonen nu een paar honderd mensen. Over de toekomst van het gebied wordt al jaren gediscussieerd.

Het gebied is volgens de gemeente goed voor duizenden huizen. Ook de Provincie Zuid-Holland wil er bouwen, maar gemeente en provincie soebatten over de hoeveelheid woningen. Vooral Alphen ziet in de polder graag grootschalige woningbouw en zegt dat aan alle eisen wordt voldaan. De provincie wil een deel van het gebied leeg houden en zegt dat de Gnephoek helemaal niet geschikt is voor grootschalige woningbouw.

Coalitie gevallen over Gnephoek

Ook in de Alphense politiek heerst verdeeldheid. De vorige coalitie in Alphen aan de Rijn viel in januari over de hoeveelheid huizen. GroenLinks stapte toen op omdat coalitiepartijen Nieuw Elan en CDA het hele gebied willen bebouwen. In het coalitieakkoord was afgesproken om slechts een deel te bebouwen. Volgens CDA en Nieuw Elan is de woningnood inmiddels te ver opgelopen.

Minister de Jonge is het geruzie nu zat. Hij was door de Tweede Kamer al via een motie opgeroepen de regie te nemen in het dossier en wil nu een knoop doorhakken, melden het AD en Omroep West. Wel gaf hij gemeente en provincie nog huiswerk mee. Zo moeten ze het eens worden over de bodemgesteldheid.

De Jonge heeft ook toegezegd knopen door te hakken over de nabijgelegen Noordrandpolder. Ook daar zijn plannen voor woningbouw.