Een primeur in Nederland is het ‘bruindak’ bovenop de langwerpige loods. In tegenstelling tot de vaker geziene groendaken wordt op een bruinbak geen beplanting geplaatst, maar enkel de bovenste laag aarde die oorspronkelijk op de grond lag. ‘Hierdoor mengt het dak nog beter met het lokale ecosysteem, wat moet leiden tot een hogere biodiversiteit’, zegt Daan Bruggink, architect en oprichter van ORGA architect.
Het onlangs opgeleverde circulaire gebouw bestaat uit veel hergebruikte materialen, zoals van een oude sportschool, en is biobased ontworpen. De constructie bestaat volledig van hout. Om ruimte te maken voor de gemeentelijke voertuigen die binnen staan, bevat de werf geen steunkolommen. ‘Dit hebben we mogelijk gemaakt met een grote houten dakoverspanning die steun biedt vanaf de zijkanten', aldus Brugging, die de lengte van de dakoverspanning uniek noemt.
De gemeentewerf voorziet zichzelf en het hele wagenpark van energie, dankzij de zonnepanelen en restwarmte van een lokaal waterzuiveringsbedrijf. In het op het noorden gerichte schild zorgen raamwerken ervoor dat de hele ruimte gelijkmatig wordt verlicht, waardoor er minder elektriciteit nodig is. Verder wordt het gebouw geventileerd middels groene roosterwanden, en ligt er een groen sedumdak op het kantoorgedeelte. ‘Naar schatting slaat dit gebouw maar liefst 88 ton CO2 opgeslagen’, licht Bruggink toe.
De circulaire gemeentewerf komt voort uit de wens en ambitie van de gemeente Nieuwkoop om een voorbeeldgebouw neer te zetten voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. Het gebouw heeft een reptielachtige vorm, met in de kop de entree, kantoren, douche, kleedruimte en kantine. Het ‘lichaam’ is de loodsruimte voor al het materieel en een groot deel van het wagenpark. De staart is een overkapping voor voertuigen zoals aanhangers en strooiwagens. De gevel aan de polderzijde van zowel de loods als de overkapping bestaat uit een lange grondgebonden groenwand die als groene long van het gebouw fungeert.
Bij het ontwerp van de gemeentewerf komen veel verschillende duurzame technieken samen. Foto: ORGA Architect