Het einde van de lockdown heeft volgens Sander Heidinga, voorzitter NVM Business, een impuls gegeven aan het gebruik van commercieel vastgoed: ‘We zien meer beweging in de kantorenmarkt, meer bezoek van winkelgebieden en een aanhoudende vraag naar bedrijfsruimte.’

De kwartaalcijfers zijn geanalyseerd door Brainbay, een dochterbedrijf van NVM Business. Uit de cijfers blijkt dat vooral kleinere beleggers de vastgoedmarkt steeds beter weten te vinden. Grotere en internationaal georiënteerde partijen stellen zich nog wat terughoudender op na de recente economische ontwikkelingen en de coronapandemie. Dat meldt de NVM.

Het beleggingsvolume in de eerste drie maanden van 2022 lag dertig procent hoger dan in 2021. Door de huidige lage rentes en beschikbaar kapitaal, blijft er volgens de NVM veel vraag naar beleggingen in commercieel vastgoed, vooral in bedrijfsruimten. Particuliere beleggers keken naast kleinere beleggingsobjecten ook veel naar logistiek vastgoed.

‘Grotere winkelketens voorzichtig’

De kantorenmarkt noteerde in de eerste drie maanden van 2022 een stijging van zes procent, met een opname van 230.800 vierkante meter. Vooral de kleine kantoren werden in gebruik genomen, bij grotere kantooroppervlaktes was er minder activiteit. Het NVM stipt daarbij economische onrust en de oorlog in Oekraïne aan als oorzaken voor minder opnamen vanuit grote internationale partijen. Ook het gebrek aan ‘kwalitatief goed en groot kantorenaanbod’ speelt de markt volgens NVM parten.

Dezelfde situatie geldt voor de Nederlandse winkelgebieden. Ook hier blijven vooral grotere winkelketens volgens de NVM voorzichtig met het openen van nieuwe vestigingen, ondanks opkrabbelende bezoekersaantallen na de beëindiging van de laatste lockdown in januari dit jaar. De opname van winkelruimte nam in het eerste kwartaal met twee procent toe in vergelijking met vorig jaar. Daarmee daalt het aanbod van beschikbare winkelruimte gestaag verder.

In de eerste maanden van 2022 nam het aanbod op kwartaalbasis met vier procent af, terwijl het aanbodniveau 25 procent lager uitkwam dan een jaar geleden. NVM-makelaars zien dat veel partijen winkelobjecten transformeren om als wooneenheden aan te bieden op de krappe woningmarkt.

In het eerste kwartaal van 2022 werd ruim 1,3 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte opgenomen. Een daling van twaalf procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Dat jaar werden er juist uitzonderlijk veel opnames geregistreerd. De NVM wijst naar een tekort aan geschikte koopobjecten voor de daling. Kleinschalige transacties domineren de vraagzijde, blijkt uit de cijfers. Van alle tot nu toe geregistreerde transacties in 2022 had 81 procent een oppervlakte van 1.000 vierkante meter of kleiner.

Huur- en koopprijzen voor bestaande en nieuwe bedrijfsruimten nemen volgens het NVM aanzienlijk toe, door schaarste van beschikbare ruimtes en stijgende bouwkosten. Ook noemt de NVM de capaciteit van het stroomnetwerk als een obstakel om bedrijfsruimten in gebruik te nemen.

Te vroeg voor conclusies

Heidinga ziet in de cijfers positieve en negatieve ontwikkelingen. Onduidelijk is de precieze impact van recente economische ontwikkelingen, en andere factoren zoals rentes en stijgende bouwkosten, op de marktdynamiek van commercieel vastgoed. ‘We zien de rentes duidelijk oplopen. In combinatie met de stijgende bouw- en materiaalkosten remt dit de nieuwbouw en ook de broodnodige investeringen in de verduurzaming van gebouwen af. Tegelijkertijd zien we veel nieuwe economische bedrijvigheid waar vertrouwen uit spreekt.’

Volgens Heidinga is het nog voorbarig om al conclusies te trekken: ‘De cijfers van de komende kwartalen gaan ons meer vertellen.’