De binnenstad van Groningen werd de afgelopen jaren ingrijpend onder handen genomen. Belangrijk onderdeel daarvan was de herstructurering van de Grote Markt, een groot plein in het hart van de stad gelegen aan de Martinitoren. Het plein werd compacter en intiemer gemaakt met het toevoegen van nieuwe gebouwen aan de oostwand. Het nieuwe plein dat aan deze kant ontstond heet Nieuwe Markt. Op dit plein staat het Forum Groningen, een openbaar cultureel centrum van tien verdiepingen. Je vindt er onder meer een bibliotheek, filmzalen, studieruimten, een restaurant en een dakterras.

Juryvoorzitter René Vierkant: ‘Een herstel van de pleinwand van de Grote Markt, het creëren van een geheel nieuwe verblijfsplek op de Nieuwe Markt, het culturele warenhuis Forum, het verplaatste Vindicat-gebouw, het nieuwe hotel en appartementencomplex, de adembenemende dakterrassen op drie gebouwen… Dit project kent veel aansprekende onderdelen, die gezamenlijk nieuw elan brengen in dit stuk van de stad. Vanwege de integrale visie op de ontwikkeling van dit stuk stad is Groningen erin geslaagd dit project in de kern een duurzame toekomst te geven.’

Het project Grote Markt Oostzijde met het Forum is het product van een samenwerking van de stad Groningen met een groot aantal marktpartijen, waaronder VolkerWessels Vastgoed en MWPO. De herontwikkeling vond plaats in een complexe binnenstedelijke omgeving, waarin veel belangen samenkwamen. Volgens de jury is er daarbij slim gebruikgemaakt van verschillende financieringsmogelijkheden. De jury is daarnaast in te spreken over een burgerreferendum, dat voorafging aan de herontwikkeling. Daarmee werd het draagvlak voor het project onder Groningers vergroot.

Kern-directeur Hermkan Kok: ‘Dit project zien hoe van een niet meer functionerende winkelpassage uit de vorige eeuw de weg is gevonden naar een nieuw en levendig stuk stad. Juist dit gebiedsgerichte transformeren door middel van stedelijke ontwikkeling met meerdere nieuwe functies is een prachtig en inspirerend voorbeeld voor onze sector.’

De Kern Jaarprijs is niet de eerste prijs die Grote Markt Oostzijde wint. In januari won het project al de NEPROM-architectuurprijs. Daarnaast is het project genomineerd voor de Gouden Piramide 2022. Dat is een prijs voor opdrachtgevers in de architectuur en gebiedsontwikkeling.