Ter vergelijking: in Straatsburg gebruikt 51% een app, in Parijs 47% en in Londen 44%. Een en ander blijkt uit onderzoek van Xerox naar stedelijke mobiliteit. In het rapport ‘Houd de stad in beweging’ wordt de vervoerssector in Europa geanalyseerd, waarvoor ruim duizend reizigers in twaalf Europese steden werden ondervraagd.

De mate van appgebruik hangt grotendeels af van de functionaliteit, zo geven de ondervraagden aan. Gebruikersgemak staat boven aan het verlanglijstje, gevolgd door totale reisduur, totale reiskosten, realtime informatie en prijsvergelijkingen.

Volgens Xerox is een gebruiksvriendelijk en toegankelijk openbaar-vervoersnetwerk cruciaal voor de ontwikkeling van steden. Het rapport stelt dat economische ontwikkeling en inwonerstevredenheid afhankelijk zijn van goede bereikbaarheid. Technologie kan belangrijke informatie geven over gebruiksvoorkeuren en belastbaarheid van het openbaar vervoer. Dat Nederland laag scoort met reisapps heeft waarschijnlijk te maken met de kleinere schaal van onze steden.