Almere is de snelst groeiende stad van Nederland, met een bevolking die zal toenemen van de huidige 218.000 inwoners naar een geschatte 325.000 in 2050. Het is dan ook een geschikte locatie om tijdens de Floriade Expo, met als thema ‘Growing Green Cities’, na te denken over wat steden nodig hebben om te verstedelijken zonder af te doen aan de leefbaarheid.

De Green Innovation Hub, onderdeel van het gebouw The Natural Pavilion op het Floriade Expo terrein, speelt in op die vragen over de duurzame groei van bestaande steden en steden van de toekomst.

Tijdens de 2022-editie van de wereldtoonbouwtentoonstelling moet het een het plek vormen voor ontmoetingen, inspiratie en samenwerking tussen geïnteresseerde partijen uit de quadruple-helix. Ondernemers, kennisinstellingen, beleidsmakers en studenten kunnen hier werken aan technologische innovaties die bijdragen aan een gezonde stadsomgeving, met thema’s als lokale voedselzekerheid, het gebruik van schone energiesystemen, en hoe nieuwe toepassingen van digitale technologie kunnen bijdragen aan de sociale verbondenheid tussen stadsbewoners.

Voorbeeld voor Nederlandse steden

Met de hub willen de partners vanuit het terrein van de Floriade bouwen aan een innovatie-ecosysteem rond het thema duurzame, groene, inclusieve woonwijken van de toekomst. Dit in lijn met het Growing Green Cities-thema van de Expo. Het moet volgens de partners een voorbeeld worden voor steden overal in Nederland.

Bezoekers van de Floriade kunnen zich hier op de hoogte laten brengen van nieuwe innovaties, maar worden ook aangemoedigd om zich in de discussie te mengen. Partners hopen ook dat inwoners van Almere de hub weten te vinden, met het oog op wat de Floriade voor de stad kan betekenen.

‘Almere wil zich steeds meer ontwikkelen tot een living lab voor duurzame vernieuwing’, zegt wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken). ‘Met de Green Innovation Hub zetten we hierin een volgende stap. We nodigen de Almeerse bedrijven van harte uit om het komende half jaar langs te komen op de Floriade. Om zich te laten inspireren door alle innovaties, maar ook om het gesprek aan te gaan en eigen specifieke kennis in te brengen.’

Hans Bakker, directeur Floriade Expo 2022, vult aan: ‘Floriade biedt met dit project een unieke gelegenheid voor bedrijven en voor start- en scale-ups om nieuwe oplossingen en innovaties te presenteren.’

Toepassingen in de wijk Hortus

Na afloop van de Floriade Expo, dat op 9 oktober eindigt, wordt de hub omsloten als onderdeel van de nieuwe stadswijk Hortus. Deze groene en duurzame nieuwbouwwijk komt te staan op de fundamenten van Floriade. De Green Innovation Hub blijft zo ook na het evenement een ontmoetingsplaats voor innovatieve toepassingen en ideeën. Zij kunnen, door korte afstand tot de wijk Hortus, direct worden toegepast in de directe omgeving.

‘Onze steden en dorpen staan voor grote maatschappelijke opgaven. We hebben hier in Almere een unieke kans om samen met alle partners een groene, duurzame en natuurinclusieve leefomgeving te bouwen op de fundamenten van de Floriade Expo 2022,’ aldus Leo-Geert van den Berg, ‘Dankzij slimme innovatieve toepassingen.’

Naast de gemeente Almere, VodafoneZiggo en de Floriade zelf, werken ook andere consortiumpartners mee aan de hub: het consortium bestaat verder uit de bedrijven BTG, Price, Oppo, Worldstartup en verscheidene bedrijven vanuit het ICT en Tech-cluster uit Almere.