Het doel van het ov-experiment is om het in- en uitchecken zonder een ov-chipkaart of betaalpas. Dat staat bovenaan de wensenlijst van reizigers, bleek vorig jaar uit onderzoek van Transdev, het bedrijf achter de ov-chipkaart, onder 4.000 respondenten. Op twee bustrajecten, lijn 407 en 408 die Station Eindhoven verbinden met de High Tech Campus, wordt de pilot ‘be in, be out’ uitgerold. De provincie Noord-Brabant ondersteunt het initiatief van Transfev en Mobyyou met een subsidie.

Transdev ontwikkelde hiervoor de service samen met Mobyyou, een Nederlands service- en betaalplatform. Reizigers gebruiken de Mobyyout-app om automatisch in- en uit te checken. Hiervoor hoeft de reziger niets anders te doen dan in de app aan te geven wanneer hun reis begint en eindigt, om vervolgens hun reis te vervolgen. Op basis van locatiebepaling herkent de app dat hij of zij niet langer gebruik maakt van bus, trein of ander vervoersmiddel. De applicatie haalt daarmee de kassa en de rij weg uit de reiservaring.

Reiziger beter van dienst zijn

De komende maanden rollen de partijen achter de pilot de service uit. Naast automatisch in- en uitchecken wordt ook getest hoe reizigers binnen de applicatie de stopknop van de bus kunnen bedienen. Met de reacties van deelnemers willen Transdev en Mobyyou onderzoeken of de functionaliteiten worden ontvangen en hoe zij de reiziger nog beter van dienst kunnen zijn. Ook worden de ervaringen van busschauffeurs meegenomen.

Manu Lageirse, directeur van Transdev: ‘Vervoerders zijn altijd bezig met innovaties om reizigers nog beter van dienst te kunnen zijn. Binnen Transdev vinden we het belangrijk om onze kennis te delen. We gaan samen kijken of ‘Be in, be out’ in de toekomst in heel Nederland uitgerold kan worden. Zo wordt reizen met het openbaar vervoer steeds makkelijker.’

En niet alleen reizen met het openbaar vervoer kan profiteren van de innovatie, die de komende maanden zal worden getest. Volgens Jeroen Pietryga, directeur van Mobyyou begint de applicatie met het openbaar vervoer, maar zal het in algemene zin in verschillende andere off- en online manieren het bewust afrekenen en inchecken overbodig maken.

‘Daardoor hoef je niet meer in de rij te staan, online een account aan te maken of, zoals nu in de bus, een pasje tegen een terminal aan te houden.’ Bovendien bepaal je zelf met wie je jouw persoonsgegevens wel of niet deelt, aldus Pietryga, zodat het dagelijks leven makkelijker wordt en je overal veilig kan betalen.