Advertentie
Autoloze zondag in 1973
Autoloze zondag in 1973. Foto: Rob Mieremet / Anefo - Nationaal Archief

EC-stafchef Diederik Samsom verwacht autoloze zondagen door oorlog Oekraïne

De Europese Commissie gaat drastische maatregelen nemen om onafhankelijk te worden van Russisch gas, olie en kolen. Daarvoor waarschuwde Diederik Samsom stafchef van het team van EC-commissaris Frans Timmermans tijdens het Anders Reizen-event. Daar komen CEO’s van grote Nederlandse werkgevers samen om versneld hun mobiliteit te verduurzamen. ‘Houd rekening met autoloze zondagen en een limiet van 80 km per uur op alle Nederlandse wegen.’ 

‘Veertig jaar lang hebben we geslaapwandeld in afhankelijkheid van Russische grondstoffen’, zei Samsom. Door de oorlog in Oekraïne is de inkoop van gas, kolen en olie in een ander licht komen te staan. Hij acht het aannemelijk dat het conflict gaat leiden tot een complete stop van fossiele brandstoffen uit Rusland. 

Samsom is al langer bezig met de energietransitie en pleit ervoor om snel over te stappen op duurzame energie. Helemaal nu. ‘De Europese Green Deal krijgt nu een totaal nieuwe dimensie: namelijk versneld onafhankelijk worden van gas, olie en kolen. En in het bijzonder van Russisch gas, olie en kolen. Veel sneller dan we dachten.’  

Andere energiekoers Europese Commissie 

Hij roept overheden op om brandstofprijzen niet in een reflex te verlagen. ‘Alle regeringen, ook de Nederlandse, hebben als reactie op deze crisis de fossiele brandstoffen goedkoper gemaakt. Ze doen van alles om te zorgen dat - heel begrijpelijk - gewone mensen aan de benzinepomp niet ontploffen van woede. Maar het is dus precies de verkeerde reactie die je moet vertonen in dit soort omstandigheden', zegt Samsom. Hij zegt dat de Europese Commissie een andere koers voorstaat. 

Wat de Europese Commissie precies van plan is, wordt op 18 mei duidelijk. Dan komt de commissie met een uitwerking van het plan RepowerEU. Daarin staat onder meer dat de EU snel gas wil inkopen van niet-Russische leveranciers. Ook moet meer worden geleund op LNG, biomethaan en waterstof. 

De EU importeert 90 procent van het gas dat zij verbruikt, waarbij meer dan 40 procent van het totale gasverbruik van de EU uit Rusland komt. Rusland levert ook 27 procent van de ingevoerde olie en 46 procent van de ingevoerde steenkool. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen