‘Marktpartijen en overheid zullen alles in het werk moeten stellen om de bouwproductie op gang te houden, temeer omdat er momenteel veel kapitaal beschikbaar is bij pensioenfondsen en woningcorporaties om te investeren in betaalbare huurwoningen’, schrijft Capital Value in een persbericht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 23 procent van de ontwikkelaars, 25 procent van de corporaties en 37 procent van de beleggers het komende jaar uitstel van bouwprojecten verwacht. Daarmee bestaat het risico dat de bouw van 25.000 woningen wordt uitgesteld, stelt Capital Value.

Oorzaak van de verwachte uitstel zijn oplopende bouw- en grondkosten en de hogere rente. Beleggers geven aan dat vooral de productie van middeldure huurwoningen getroffen wordt door de hoge bouwkosten.

Marijn Snijders, directeur bij Capital Value: ‘Bouwbedrijven, toeleveranciers, woningcorporaties en pensioenfondsen zullen gezamenlijk moeten werken aan een oplossing om te voorkomen dat er open einden blijven in aannemingsovereenkomsten. Een tijdelijke verlaging van BTW op bouwmaterialen voor de woningbouw kan helpen om te voorkomen dat een groot deel van de projecten stil komt te liggen. Een alternatief is een subsidie op betaalbare koop- en huurwoningen die eventueel moet worden terugbetaald bij verkoop op termijn.’

Aangezien de bouwtijd van grote projecten gemiddeld twee tot drie jaar duurt, betekent dit dat er ook in 2024 en 2025 minder woningen zullen worden opgeleverd. Het woningtekort zal hierdoor verder en langer stijgen dan eerder voorspeld. Op het moment zijn de grootste tekorten te vinden in de grote steden, waaronder in de regio’s Groot-Amsterdam (6,7%), Delft en Westland (6,5%) en Flevoland (5,5%).