‘Zeeland kampt met een historisch hoge krapte op de arbeidsmarkt’, schrijven de onderzoekers. Toch zien veel werkzoekenden zonder baan geen baankansen in de regio. Die kijken voor hun carrière in onder meer Rotterdam en Vlaanderen. Daarmee volgen ze veel Zeeuwen die wel een baan hebben; uit cijfers van 2019 blijkt dat een kwart buiten de provincie werkt. Met soms aanzienlijke reistijd, maar dat vinden de meeste Zeeuwen niet erg. Verhuiswensen komen vooral voort uit ‘life events’ zoals samenwonen of een kind krijgen, en niet uit werk.

De extra reistijd hebben Zeeuwen graag over in ruil voor woongenot. Daar hebben de Zeeuwen namelijk weinig over te klagen. Qua duurzaamheid kan nog wel wat meer aan de woningen gebeuren. Inwoners van Zeeland voelen zich relatief vaak veilig in hun huis of buurt. Twintig procent van Vlissingers zegt zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt. Kapellenaren hebben daar geen last van, maar dat is ook de plek met de minste overlast.

De meeste Zeeuwen vinden het prima dat sommige voorzieningen relatief ver weg liggen. Ze hebben namelijk een auto om daar snel te komen. Meer cultuuraanbod is wel een wens. Zo missen vooral jonge Zeeuwen musea, voorstellingen of concerten.

Eenzaam door corona

Uit het onderzoek komt naar voren dat Zeeuwen best tevreden zijn over hun leven, maar dat behalve veel ouderen, ook jongeren kampen met eenzaamheid. Volgens de onderzoekers is de coronacrisis daar de oorzaak van. Ook is er gemor over het openbaar bestuur. Politici en ambtenaren krijgen gemiddeld een magere 6,5. Er zou meer aandacht moeten komen voor zorg. Ook armoede, werk en onderwijs staan hoog op het verlanglijstje bij de Zeeuwen.

Het onderzoek Leven in Zeeland bouwt voort op eerdere onderzoeken die sinds 2009 elke vier jaar worden herhaald. Voor dit onderzoek zijn 52.000 inwoners van Zeeland van 16 jaar en ouder benaderd. Aan het onderzoek namen uiteindelijk 12.714 mensen deel. Het veldwerk vond plaats tussen midden mei en juli 2021. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Zeeland.