Dat hebben gedeputeerden Melissa van Hoorn van Groningen en Tjisse Stelpstra van Drenthe woensdag 16 maart tijdens een werkbezoek aan Lingen besproken met Birgit Honé, minister voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen.

De provincies en deelstaat willen de ‘Hydrogen Valleys’ aan beide kanten van de grens met elkaar verbinden. Ze willen bestaande waterstofprojecten aan elkaar koppelen. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van 121 miljoen euro EU-subsidie.

‘Noord-Nederland en Nedersaksen zijn in meerdere opzichten vergelijkbaar: de nabijheid van de zee, de potentie voor grootschalige waterstofproductie, opslag in zoutcavernes, grote industriële clusters en innovatieve bedrijven’, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Gedeputeerde Melissa van Hoorn: ‘Het is daarom voor de hand liggend dat wij samenwerken. Dat gebeurt nu ook al in deelprojecten, maar deze samenwerking gaan wij verder intensiveren.’

De gedeputeerden zijn het eens met minister Birgit Honé. Zij zegt: ‘Samen kunnen wij de eerste grensoverschrijdende Hydrogen Valley van Europa worden.’

Projecten koppelen

In Noord-Nederland gaat het bij de samenwerking om het HEAVENN-project. Daarin zitten onder andere de ontwikkeling van de energiehub GZI Next in Emmen en projecten in en rondom de Eemshaven en Delfzijl.

In Noordwest-Duitsland gaat het om de H2 Region Emsland en ‘HyWays for Future’. Bij deze projecten ligt de focus op de hele waardeketen: van productie van groene waterstof en transport en opslag tot gebruik in de industrie, voor mobiliteit en de gebouwde omgeving.

Sneller groen en onafhankelijk

Door de samenwerking tussen organisaties en kennisinstellingen te ondersteunen en samen projecten te ontwikkelen, willen de regio’s vraag en aanbod van waterstof bovenregionaal aan elkaar koppelen.

Dat moet leiden tot kennisuitwisseling, werkgelegenheid, schaalvergroting en lagere prijzen van groene waterstof. Hiermee wordt het gebruik van waterstof aantrekkelijker, denken de overheden. Het moet de energietransitie versnellen en helpen bij sneller onafhankelijk worden van buitenlandse import van energie.