In de provincie Utrecht worden de meeste busritten verzorgd door U-OV. In 2021 waren er volgens RTV Utrecht tien lijnen, waar voor zeker 93 procent elektrische bussen zouden moeten rijden. Eén lijn door de stad haalt die norm. De problemen kwamen vier jaar geleden ook al aan het licht, maar sindsdien is het U-OV niet gelukt ze structureel op te lossen.

De problemen in Utrecht doen zich volgens de regionale zender voor met bussen van het merk Ebusco uit het Nederlandse Deurne. Daarmee zijn problemen met onder meer uitvallende verwarming en leeglopende accu’s. U-OV heeft alle bussen al eens teruggehaald naar de garage voor aanpassingen. Er rijden sinds vorig jaar september bij U-OV ook elektrische bussen van het merk Heuliez bij U-OV.

Eerder waren ook grote problemen met de elektrische bussen van Keolis in het oosten van Nederland. Ook daar was sprake van uitval. Keolis laat bussen rijden van het Chinese BYD. Die kwamen er overigens dankzij onregelmatigheden bij de aanbesteding. Inmiddels zijn veel problemen verholpen.