Nederlandse gemeenten bereiden zich voor op een grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Dorpen en steden willen de voornamelijk vrouwen en kinderen snel en passend opvangen en zoeken naarstig naar opvangplekken. Inmiddels zijn vluchtelingen al ondergebracht op het militair terrein van de Harskamp in Ede, in een hostel in Amsterdam een hotel in Zaandam en een sporthal in Waddinxveen.

Daar komt nu Rotterdam bij. Inmiddels is er ook ruimte in een voormalig internaat in Borne beschikbaar en heeft de gemeente Almelo bekendgemaakt dat een voormalig meisjesinternaat beschikbaar komt. In Haren wordt het voormalige Nesciohotel opnieuw ingericht voor vluchtelingenopvang. Daar kunnen 229 Oekraïners terecht.

De gemeente roepen nadrukkelijk ook particulieren op om onderdak te verlenen. Rotterdammers die een kamer of woning willen aanbieden, kunnen vanaf maandag bellen met 088-877 9003. Andere gemeenten verwijzen naar Vluchtelingenwerk en ook kerken zijn in actie gekomen.

Geen asielstatus nodig voor Oekraïners

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is anders dan eerdere instroom van asielzoekers. De rol van de gemeente zal groter worden, waarschuwt Vluchtelingenwerk. Zo hebben Oekraïners geen visum nodig. ‘Eerder werden asielzoekers op een centrale plek in Nederland ingeschreven.’ Dat is niet het geval bij Oekraïners. EU-landen hebben afgesproken dat Oekraïners direct een verblijfsstatus krijgen. Ook mogen ze werken en hebben ze recht op sociale voorzieningen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHRC zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. De helft daarvan is in Polen opgevangen. Ook zijn er veel vluchtelingen in Hongarije en Moldavië. In Oekraïne wonen ruim 44 miljoen mensen.