Mobilock heeft een fietsslot ontwikkeld dat via een app op de telefoon kan worden geopend. Het systeem kan hierdoor zonder betaalzuilen, fietsklemmen of extra stallingen in alle steden ter wereld worden ingevoerd, omdat het gebruikmaakt van technologieën die er al zijn. Door de slimme fietssloten kunnen fietsdeelsystemen eenvoudiger worden ingevoerd om het vervoer in steden te verduurzamen. In april zullen de eerste sloten geleverd worden.

Het gebruikte LoRa-netwerk, dat dit jaar landelijk wordt uitgerold door KPN, zorgt voor een relatief laag energiegebruik. LoRa staat voor Low Power Wide Area Networks (Long Range) en maakt het mogelijk een grote hoeveelheid apparaten op grote afstand met elkaar te verbinden. LoRa-chips en -sensoren gebruiken weinig stroom, waardoor een apparaat dat met het netwerk is verbonden vijftien jaar lang data en commando's kan verzenden op twee penlites. Dit in tegenstelling tot de systemen die werken op GPS, die relatief veel stroom verbruiken.

Impuls voor fietsdeelsystemen

Met de implementatie van LoRa in Mobilock kunnen realtime locaties van de betreffende fietsen worden opgevraagd en gemonitord, ook als de fiets onderweg is. Daardoor kunnen fietsdeelsystemen beter worden beheerd en gemanaged. Mobilock is het eerste bedrijf in de fietsindustrie dat deze technologie toepast, stelt managing director Walter Nieuwendijk.

Beeldcredits: jcrakow - originally posted to Flickr