Advertentie
Het hoofdkantoor van Gazprom in Sint Petersburg, door Anton Galakhov

VNG: Uitsluiten gas van Gazprom niet mogelijk

Het is niet mogelijk om Russisch gas van de Nederlandse markt te weren, stelt de VNG. Dat komt door de inrichting van de internationale gasmarkt. De VNG baseert zich op een onderzoek van kennisinstelling Europa Decentraal.

‘Na de inval van Rusland in Oekraïne is er een toenemende druk vanuit de samenleving om de gascontracten tussen gemeenten en Gazprom Energy NL te beëindigen’, schrijft de VNG. Het is in de praktijk onmogelijk voor energieleveranciers en tussenpersonen om gas van een bepaald land wel of niet af te nemen, aldus de vereniging. Ze baseert zich daarbij op onderzoek door Europa Decentraal.

‘Alle energieleveranciers, waaronder dus ook Gazprom Energy NL, kopen gas in op een virtuele internationale gasmarkt waar alle landen collectief het gas aanbieden. Ook het gas uit Rusland is daar onderdeel van.’

Discussie in Nederlandse gemeenten

De afgelopen dagen waren er veel discussies in Nederlandse gemeenten die een energiecontract zijn aangegaan met Gazprom Energy NL. Omdat dit bedrijf een in Nederland staat geregistreerd, is deze onder de huidige wetgeving niet uit te sluiten en treffen de economische sancties het bedrijf ook niet. 

De VNG pleit daarom voor aangepaste Europese regelgeving: ‘Gemeenten kunnen dit simpelweg niet zelf. Het kabinet moet dit in Europees verband aan de kaak stellen. Pas als dat is gebeurd, is het mogelijk voor energieleveranciers en Nederlandse consumenten om Russische gas uit te sluiten.’

‘Gemeenten kunnen wel een moreel appel doen op bedrijven om waar mogelijk hun economische banden met Rusland op z’n minst te bevriezen of te verbreken’, aldus de vereniging. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen