Stichting Struikroven maakt een opmars in Nederland. Gestart als buurtinitiatief, wordt de stichting steeds vaker ingeschakeld om groen te redden van de sloopt,. Woningverhuurders of projectontwikkelaars willen bomen en planten zo tweede leven geven in de buurt. Daarbij wordt samengewerkt met buurtbewoners en een groenexpert. Het groen wordt daarna herplant in een tuin in de buurt of bij een nieuwbouwproject.

Bouwbedrijf Heijmans, woningbelegger- en verhuurder Vesteda, circulair oogster New Horizon Urban Mining, vastgoedbeheerder Gapph Vastgoedbeheerder en Fonds NME ondersteunen de stichting in haar missie. Daardoor krijgt de organisatie landelijke dekking.

Dichter bij het vuur

De samenwerking met de vijf spelers is een logische stap, zegt Beatrice Kamphuis, oprichter van Stichting Struikroven. ‘We zijn enorm blij met de investeringen van deze organisaties om onze opschaling mogelijk te maken. De lokale struikrovers worden de grondtroepen van onze missie. We gaan ze binnenkort opleiden. Door lokale afdelingen op te zetten, zijn de lijnen korter met lokale partijen en bewoners. Daardoor zitten we dichter op het vuur en zijn er eerder bij.’

Deze zogehete struikrover-teams zijn hard nodig voor bewustzijn, zegt Kamphuis.  ‘Veel mensen reageren verbaasd als ik zeg dat hergebruik van groen nog niet gebeurt. Die gaan er vanuit dat hier al wel aan gedacht wordt.’

Online platform The Happy Activist lanceert eind februari een wervingscampagne voor de nieuwe struikrovers. Vanaf april start de opleiding. Daarin leren vrijwilligers over ecologie, community-building en kwartiermaken. Na de zomer zullen ze namens Stichting Struikroven aan de slag gaan in verschillende regio’s. Dit najaar starten er naar verwachting al tien teams door heel Nederland.

‘Grotere natuurwaarde’

‘De planten, struiken en bomen die op bouwterreinen en in tuinen van te renoveren woonwijken staan, hebben een grote natuurwaarde’, zegt Harwil de Jonge, directeur Vastgoed binnen Heijmans. ‘Als we op grote schaal kunnen voorkomen dat dergelijk groen op de composthoop belandt, maken we een enorm verschil op het gebied van biodiversiteit en klimaatbestendigheid. In plaats daarvan kunnen we nieuwe woonwijken vanaf het begin een grotere natuurwaarde geven.’ De ontwikkelaar maakt al langer gebruik van ‘gered’ groen, zoals in denieuwbouwwijken Het Hooge Riet in Ermelo en Park Vijfsluizen in Vlaardingen.

Ook de andere ketenpartners zijn positief over de aankomende samenwerking. ‘Het zou fantastisch zijn als Struikroven een vast onderdeel wordt binnen onze herontwikkeltrajecten’, vindt directeur Johan van Haaster van Gapph Vastgoedbeheer. ‘Gapph verzorgt onder andere de verhuur en het beheer van sloop- en nieuwbouwprojecten waar het groen, wat zo belangrijk is om te behouden, veiliggesteld kan worden. Deze samenwerking is daarom ook een mooie aanvulling op onze dienstverlening.’.

‘Door bestaand groen te beschermen tegen sloop, wordt lokale biodiversiteit behouden en bevorderen we leefbaarheid en community-vorming, juist in nieuwe woongebieden’, zegt Chief Investment Officer Pieter Knauff van Vesteda. Het NME fonds onderschrijft vooral het belang van natuureducatie en -beleving: ‘Struikroven Acadamy geeft een toekomstgerichte en een positieve impuls. Met de Academy zorgen we er samen voor dat er meer mensen in verbinding worden gebracht met de natuur en daardoor zorgvuldiger met die natuur omgaan.’