In een rapport van de gemeente Almere dat vorige week verscheen, blijkt dat de organisatie van de Floriade 2022 genoodzaakt is om een miljoenenbedrag uit de reservepot te halen. Dit tekort ontstond grotendeels door tegenvallende sponsorinkomsten, die 6,4 miljoen euro lager uitvallen dan voorheen verwacht. Kosten voor horeca, personeelskosten en grondwerkzaamheden vielen juist weer 900.000 euro hoger uit.

De organisatie van de Floriade houdt daarnaast nog eens 3,1 miljoen euro achter de hand als buffer voor als toekomstige sponsorinkomsten verder tegenvallen. Ook reserveert zij 1,2 miljoen euro voor het mogelijk lager uitvallen van vervoers- en parkeerinkomsten.

‘De maat is vol’

Om de ruim zeven miljoen uit de reservepot weer aan te vullen, voert Gemeente Almere momenteel gesprekken met het Rijk en de Provincie Flevoland over mogelijke steun. Of en met welke bedragen de overheden bijspringen, is nog niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente laat aan NRC weten niets over de voortgang te kunnen vertellen. Het college heeft de gemeenteraad nog niet benaderd voor steun voor extra investeringen, zij wacht daarmee tot bekend is wat er uit de gesprekken met het Rijk en de provincie komt.

In de raad tekent zich een meerderheid van partijen af die geen heil meer zien in extra investeringen in de Floriade. Oppositiepartijen waren al langer kritisch op de toenemende kosten, maar ook coalitiepartij VVD vindt nu 'dat de maat vol is'. De organisatie moet het volgens de partij met het huidige budget doen. VVD-fractievoorzitter Colette Holter zegt tegenover Omroep Flevoland altijd gekeken te hebben naar wat er uit de investeringen komt. Vooral de hoeveelheid opdrachten die bij lokale ondernemers terechtkomt, wat neerkomt op 16 procent van de totale bestedingen, vindt ze teleurstellend.

Hogere totale kosten

In 2012 werd bekend dat de organisatie van de Floriade, een tienjaarlijks evenement, aan de gemeente Almere werd toegekend. De initiële begroting lag op 77 miljoen, vanuit de gemeente zou tien miljoen worden geïnvesteerd. Daarnaast is afgesproken dat zij zeven miljoen reserve achter de hand zou houden voor mogelijke risico’s. Afgelopen jaar bleek dat de lening van de gemeente Almere, eerst met een maximumbedrag van 30 miljoen euro, 7,5 miljoen hoger uitviel.

Vorige maand berichtte de gemeente over totale kosten voor de wereldtuinbouwtentoonstelling van 125 miljoen euro, waarbij ook nog 25 miljoen euro wordt besteed aan de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk die volgens de gemeente ook bij de Floriade hoort. De groene en gezonde stadwijk Hortus komt na afloop van de Floriade op hetzelfde terrein te staan, waarvoor het terrein in een gridstructuur is ontworpen.